Vestel’in Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren fabrikası Vestel City’de gerçekleştirilen toplantıda Vestel Beyaz Eşya Genel Müdürü Erdal Haspolat, fabrikanın doktorunun da bulunduğu bir heyetle beraber gazete temsilcilerine fabrikada alınan koronavirüs önlemlerini anlattı.
1 HAZİRAN’A KADAR VAKA YOKTU
Vestel Beyaz Eşya Genel Müdürü Erdal Haspolat, Vestel'deki koronavirüs önlemlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Haspolat hastalığın ilk ortaya çıktığı günden bu yana sıkı önlemler aldıklarını aktardı. Özellikle 1 Haziran'a kadar şirkette bir tane bile pozitif vaka görülmediğini ifade eden Haspolat 1 Haziran sonrasında vakaların arttığını söyledi.
“2 İŞÇİMİZ HAYATINI KAYBETTİ”
Hastalık nedeniyle bugüne kadar 2 işçinin hayatını kaybettiğini dile getiren Haspolat, 19 bin çalışanın bulunduğu Vestel'de pozitif vaka oranının yüzde 2 seviyesinde olduğunu açıkladı.
Genel Müdür Haspolat, 1 Ocak'tan bu yana fabrika içerisinde ve servis araçları da dahil olmak üzere üst düzey önlemler alındığını, 1 Haziran'da normalleşme sürecine geçilmesine rağmen Vestel özelinde tedbirlerin gevşetilmediğini dile getirdi.
VESTEL’DE EN YÜKSEK HİJYEN KURALLARI UYGULANIYOR
Haspolat, fabrikada alınan koronavirüs önlemlerini şöyle sıraladı:
“Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart tarihinde aksiyon planlarımızı ivedilikle devreye aldık. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan tüm öneri ve yönergeleri takip ederek fabrika içine gerekli tüm tedbirleri oluşturduk. Çalışanlarımız için önce insan sağlığına odaklanan endüstriyel mükemmellik vizyonumuz çerçevesinde dünya standartlarında bir çalışma ortamı sağladık.
Tüm fabrikalarımızda “TSE Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi” almaya hak kazandık.
Ocak ayından bu yana COVID-19 kapsamında gerçekleştirdiğimiz personel bilgilendirmeleri ve eğitimleri, üst düzey hijyen tedbirleri, çalışma ve üretim alanlarının uygunluğu, yemekhaneler, dinlenme alanları, atık yönetimi, kreş ve servislerde yapılan düzenlemeler ve tüm paydaşlarımızın sağlığını gözeten uygulamalarımızla Türk Standartları Enstitüsü’nün hazırladığı “Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu”nda belirtilen tüm şartları sağladık.
İŞTE ALINAN ÖNLEMLER
Pandeminin ilk döneminden itibaren ofislerimiz ve fabrikalarımızda görevli çalışanlarımızın sağlığını korumak adına çok titiz davrandık ve birçok tedbiri hayata geçirdik. Aldığımız önemleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Özellikle grip ve soğuk algınlığı başta olmak üzere benzer hastalıklarından korunmak ve bulaştırmamak için dikkat edilmesi gerekenler konusunda tüm personelimizi sürekli bilgilendirdik. İlk bilgilendirmeyi ise 14 Ocak 2020 tarihinde yaptık.
Personelimizin dikkatini bu konuya çekmek ve farkındalık oluşturmak için virüsün semptomlarına ilişkin afişler astık, olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulması, sosyal mesafe kurallarına uyulması konusunda eğitimler verdik. Eğitimlerimiz, portal yayınlarımız, e-posta, digital ekranlar ve toplantılar aracılığı ile sağlanmaya devam ediyor.
Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendille kapatılması, mendil yoksa dirseğin iç kısmının kullanılması gerektiği, ateş, öksürük ve nefes darlığı semptomlarının gözlenmesi durumunda işe gelinmemesi, doktora gidilerek hastalık süresince rapor alınması ve insan kaynaklarına bilgilendirme yapılması için tüm personellere bilgilendirme yaptık.
Geleneksel selamlaşmalardan (tokalaşma, sarılma) kaçınılması gerektiği tüm personellere bildirdik.
Ofis ortamındaki hijyen kurallarına uyulması konusundaki hassasiyetimizi tüm çalışanlarımızla paylaştık ve ofisler başta olmak üzere kapalı alanların sık sık havalandırılması ve UV (gün ışığı) uygulamasının kullanılmasını konusunda bilgi verdik.
Şehirler ve uluslararası seyahat planları gözden geçirilerek, aciliyeti olmayan seyahatlerin ertelenmesini istedik. Zorunlu olmayan yurtdışı seyahatlerinin üst yönetim onayı ile gerçekleştirilmesi ve seyahatle ilgili insan kaynaklarının bilgilendirilmesine karar verdik.
Zorunlu seyahatlerde yurtdışı seyahatine gidecek personeller için seyahat kiti (özellikli maske, dezenfektan, eldiven, vitamin, broşür) hazırladık ve uygulama hakkında bilgilendirme yaptık. 27.01.2020 itibarı ile seyahate giden tüm personellere kit dağıtımı yapılmaya başladık.
Yurtdışı seyahatten dönen tüm kişiler ve yabancı ziyaretçilerin revir kontrolü sonrası sahaya alınması sağladık. Çalışanlarımızın iş seyahati dönüşü 14 gün süreyle evden çalışılma imkanını sağladık.
Tüm tesiste ofis, ortak alanlar, yemekhane ve mutfak alanlarında kapsamlı temizlik ve sonrasında dezenfekte çalışmaları başlattık ve belli periyodlar halinde dezenfekte ediyoruz. Hijyen gerektiren bütün ekipmanlar (bardak, çatal kaşık vs) özel dezenfektanlarla yıkanıyor.
Ayrıca masaların, tuzluk-biberliklerin, maşaların ve sandalye arkalıklarının dezenfeksiyonu yapılıyor. Yemekhane personelleri ilave el dezenfektanı kullanıyor.
Ortak kullanım alanları için merkezi havalandırma sistemlerinin filtre değişim periyotları 15 günde 1 olacak şekilde sıklaştırıldı.
Öksüren, ateşi olan (37,8 derece üzeri) ve nefes almakta zorlanan bir personelimizi gerekli önemler dahilinde en yakın sağlık kuruluşuna naklediyoruz.
Risk grubunda yer alan çalışanlarımızı (gebe, engel durumu olanlar, kronik hastalığı olanlar, ileri solunum yolu hastalığı, vücut immunite yetmezliği problemi olanlar) belirledik ve bu gruptaki çalışanlarımız için işyeri hekimlerimizin sorumluluk alanı içinde gerekli önemleri aldık.
Tüm personellerin ateş ölçüm takibi sık sık yapılıyor ve 37,8 derece ve üzerinde ateşi olanların çalışmasına müsaade etmiyoruz.
17.03.2020 itibarı ile hamileler, yasal süt izni devam edenler, engelli çalışanlarımız evden çalışmaya başladı.
Bypass, stent, pil vb. girişimsel kardiyak patolojisi olan, koah ve benzeri ileri solunum sistemi rahatsızlığı olan, immun yetmezliği olan, kanser tedavisi gören ve geçmişte görmüş olan ve immun supresyon tedavisi gören, organ nakli geçirmiş olan çalışanlar doktor raporu ile evden çalışmaya başladı. Yanı sıra beyaz yakalı 60 yaş ve üzeri çalışanlarımız evden çalışıyor. Mavi yakalı 60 yaş üzeri çalışanların idari izinli sayıldı.
Giriş kapıları ve sevkiyat gibi direk temas riski olan personellerimize özel eğitim veriyoruz.
Hizmet alınan kreş, temizlik, yemek, servis firmalarının eğitim ve denetlenmesi yapıyoruz.
Tesislerimize girişlerin yalnızca temel personel ile sınırlandırılması sağladık ve tüm girişler alından önlemler dahilinde kontrollü bir şekilde sağlanıyor. Buna ek olarak ziyaretçi kısıtlaması uygulaması başlattık.
Yabancı şoförlerle birebir temasta bulunan kapı ve sevkiyat görevlilerine maske, eldiven sağlıyoruz ve iş süreçlerinde sosyal mesafe kurallarına uyulmasını istiyoruz.
Çalışanlarımızın ulaşımını sağlayan servislerin sayısı arttırdık ve kişi sayısı fazla olan servislerin ilave araçlara bölünmesi sağladık.”
GAZETE TEMSİLCİLERİNE FABRİKA GEZİSİ
Konuşmaların ardından Vestel Beyaz Eşya çalışanlarının bulunduğu bölüm de gezildi.