Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesiyle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, seçim sonrası mali duruşta beklenen sıkılaşmanın para politikasının etkinliğini artırabileceği belirtildi. Politika tutarlılığındaki iyileşmenin devam etmesinin Türkiye'nin kredi notu açısından olumlu olabileceğine dikkat çekildi.

Açıklamada, politika tutarlılığındaki iyileşmenin düşük enflasyon, daha dar bir cari açık ve uluslararası rezervlerdeki toparlanmanın desteklenmesine katkı sağlayabileceği ifade edildi. Bu durumun Türkiye'nin kredi notu açısından olumlu bir faktör olabileceği vurgulandı.

Kantara sığmayan tosunun fiyatı otomobillerle yarışıyor! Kantara sığmayan tosunun fiyatı otomobillerle yarışıyor!

Özellikle yerel seçimler öncesinde kamu harcamalarının bütçe açığını artırdığına ve ilk çeyrekte merkezi bütçe açığının GSYH'nin yüzde 5,2'sine ulaştığına dikkat çekildi. Ancak hükümetin mali açığı azaltmak için adımlar atması bekleniyor.

Açıklamada, yeni gelir artırıcı önlemlerin olası enflasyonist etkilerinin dikkate alınacağı ve muhalefetin yerel seçim başarısının mali düzenlemeleri etkileyebileceği belirtildi.

Türkiye'nin kamu maliyesinin, düşük borç seviyeleri, güçlü gelir tabanı, yönetilebilir borç amortismanları ve iyileşen finansman koşulları göz önüne alındığında, kredi gücünün devam edeceği vurgulandı. Ancak, kamu maliyesinin kur riski, yüksek faiz ve enflasyon gibi faktörlere maruz kaldığı da ifade edildi. 

Kaynak: Haber Merkezi