2024 Ocak ayına girmemiz ile birlikte, tüm tüketim harcamaları artış göstermiştir. Gıda, giyim, ulaşım, sağlık ve daha pek çok alanda yapılan zamlar vatandaşın aklında bazı soru işaretleri bırakmıştır. Yapılan bu zamlar kapsamında ise en çok merak edilen ise, otoyol ve köprü ücretleridir. Peki 2024 yılında Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti ne kadar oldu? Detaylar ilerleyen satırlarda...

Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücretleri 2024

Yeni yıl ile birlikte gelen zamlar Osmangazi Köprüsü geçiş ücretine de yansımıştır. 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla yeni fiyatlar uygulanmaya başlamıştır. Vatandaş bu kapsamda, Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti hesaplama yoluna gitmektedir. Ancak bu ücretler, köprüyü kullanan araç sınıfına göre değişiklik arz etmektedir.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesinde yer alan bilgilere göre, Bursa Osmangazi Köprü geçiş ücreti aşağıdaki gibidir:

Araç Sınıfı

Köprü Geçiş Ücreti Osmangazi (TL)

1

290,00 TL

2

465,00 TL

3

550,00 TL

4

730,00 TL

5

920,00 TL

6

205,00 TL

Osmangazi Koprusu Gecis Ucreti 4

Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücreti Nasıl Ödenir?

Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti konusuna değindikten sonra, vatandaşın aklına takılan diğer bir soruyla devam edelim… Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti nasıl ödeniyor?

Köprü geçişlerinde ödeme yapmanın iki tane alternatif yolu bulunmaktadır. Bunlardan biri, gişesiz otomatik geçiş sistemidir. HGS olarak adlandırılan bu sistemde ücret, otomatik olarak tahsil edilmektedir.

Ödeme için diğer alternatif yol ise, gişeli geçiştir. Gişeli geçiş sisteminde, öncelikle bilet alınmalıdır. Bunun ardından ise HGS, nakit para, kredi veya banka kartı ile ödeme işlemi gerçekleştirilmektedir.

Osmangazi Koprusu Gecis Ucreti 2

Osmangazi Köprüsü Ceza Ücretleri

Osmangazi Köprüsü geçiş ücretinin yanı sıra, ihlalli geçişlerin ceza ücretleri oldukça merak edilen konular arasından yer almaktadır.

Osmangazi Köprüsü’nden ihlalli geçişlerde, geçiş tarihinden itibaren 15 gün içinde ödeme yapılması gerekmektedir. Eğer ödeme yapılmazsa, geçiş ücreti kadar ceza uygulanmaktadır. Bu ücret ise, üç akslı her türlü araç için 550 TL’dir. Bunun dışında ödeme 45 gün içinde yapmazsa, geçiş ücreti ceza tutarı 4 katına çıkmaktadır.

Peki ihlalli geçişlere sebep olan durumlar nelerdir? Aşağıda yer alan durumlardan birinin yaşanması halinde yapılan köprü geçişi ihlal teşkil etmektedir:

  • HGS geçiş bakiyesinin yetersiz olması,
  • HGS geçiş etiketinin geçersiz olması,
  • Farklı araç sınıfına ait geçiş etiketinin kullanılması,
  • Herhangi bir geçiş etiketinin bulunmaması.

Osmangazi Koprusu Gecis Ucreti 1

Osmangazi Köprüsü Nerede? Nasıl Gidilir?

Osmangazi Köprüsü, diğer adıyla İzmit Körfez Köprüsü’dür. Bu köprü Otoyol 5 kapsamında, İzmit Körfezi'ndeki Dilovası Dil Burnu ile Altınova Hersek Burnu arasında yer almaktadır. Peki Osmangazi Köprüsü’ne nasıl gidilir?

Osmangazi Köprüsü’ne TEM Otoyolu’ndan İstanbul-İzmit istikametine doğru hareket edilerek gidilmektedir. Bu güzergahta Gebze’yi geçtikten sonra ve Dilovası’na gelmeden önce, Osmangazi levhaları ile köprü yoluna giriş yapılmaktadır.

Bakan Şimşek: İlave adımlar atılacak Bakan Şimşek: İlave adımlar atılacak

Osmangazi Köprüsü Bayramda Ücretsiz Mi?

2024 yılı Ramazan Bayramı yaklaşırken vatandaş tatil planları yapmaktadır. Bu kapsamda ise akıllara takılan soru görece pahalı olan Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti ve bunun akıbetidir.

Köprü ve otoyol ücreti hesaplama yoluna giden vatandaş, bayramda köprünün ücretli mi yoksa ücretsiz mi olduğunu da oldukça merak etmektedir. Peki bayram tatilinde Osmangazi Köprüsü fiyat skalası ne olacak?

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bu konuya bir açıklama getirmiştir. Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğu altında bulunan otoyol ve köprü kullanımları, bayram tatilinde ücretsiz olacaktır. Ancak bu kapsama, yap- işlet- devret projeleri dahil değildir.

Sık Sorulan Sorular

Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti ve konumunun ardından, köprüyle alakalı vatandaşın aklına takılan sorulara bir göz atalım…

Osmangazi Köprü Ücreti Ödememenin Cezası Nedir?

Osmangazi köprüsünün geçişi sırasında, ihlalli bir durum yaşanması sebebi ile cezai durum ortaya çıkmaktadır. İhlalli geçişin ardından 45 gün süre ile köprü ücreti ödenmezse, geçiş ücretinin 4 katı kadar cezai yaptırım uygulanmaktadır.

Osmangazi Köprüsü Geçiş Cezası Nereden Öğrenilir?

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı olan Karayolları Genel Müdürlüğü resmi web sitesinde, bu soruya açıklık getirilmiştir. Buna göre köprülerden ihlalli geçiş cezalarına KGM internet sitesinden ulaşılmaktadır. Bu siteye girilmesinin ardından, Karayolu İhlalli Geçiş Sorgulama menüsüne tıklanmalıdır. Böylelikle KGM bünyesindeki otoyol ve köprü cezalarına ulaşılabilmektedir.

Osmangazi Köprüsü’nden HGS İle Geçiş Var Mı?

Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti ödeme kapsamında, iki alternatif yol mevcuttur. Bunlardan biri de, HGS olarak adlandırılan gişesiz otomatik geçiş sistemidir. Yer alan bu bilgiye göre, Osmangazi Köprüsü’nden HGS ile geçiş yapılabilmektedir.

Muhabir: Özkan Çelik