Türkiye’de tarım sektörünü canlandırmak için harekete geçen hükümet, uzun süre boş bırakılan tarım arazileri ve imarlı arsalar için yeni bir düzenleme başlattı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı İbrahim Yumaklı, Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemenin ardından, iki yıl boyunca boş kalan arazilerin devlet tarafından kiralanarak tarıma elverişli hale getirileceğini ve köylülerin kullanımına sunulacağını açıkladı.

Birleşik Kamu-İş'ten bebek ölümleri için sert tepki Birleşik Kamu-İş'ten bebek ölümleri için sert tepki

Tarım arazilerinin artan konut talebi nedeniyle imara açılması sıkıntısını ortadan kaldırmak isteyen hükümet, bu arazileri altı ay içerisinde tespit edecek. Bakan Yumaklı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Miras dahil herhangi bir nedenle iki sene boyunca araziyi boş tutmak arazi sahibinin hakkı değil.

Araziler elektronik ihale yoluyla köy halkına kiralanacak,” ifadelerini kullandı. Arazi sahiplerine ise bu kullanım süresince kira ödenecek. Bakanlık, 5 Nisan 2025’e kadar ülke genelinde kapsamlı bir tarama yaparak boş bırakılan arazileri belirleyecek.

Boş Arsalar Ekonomiye Kazandırılacak

Son yıllarda artan konut fiyatları nedeniyle tarla ve arsalara olan talep yükseldi. Pek çok yatırımcı, değerlendirme amacıyla 1 milyon ile 3 milyon lira arasındaki imarlı arsaları veya 500 bin ile 900 bin lira arasında değişen tarım arazilerini satın alıyor. 

 

Kaynak: Haber Merkezi