Özellikle Karadeniz’de üretimi yapılan fındık için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), yeni fiyat politikasını belirledi. 2024 yılı fındık fiyatları da bu kapsamda belirlenmiş oldu.

2024 Fındık Fiyatı: TMO Fındık Alım Fiyatları

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fındık için 2024 yılı alım fiyatlarını açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 2024/2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatlarının, sağlam iç fındık esasına göre belirlendiği belirtildi.

Buna göre 2024 fındık fiyatı şöyle oldu:

  • Levant kalite fındık kilogram başına 130 TL
  • Giresun kalite fındık kilogram başına 132 TL

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "2024/2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatları yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre; Levant kalite için 130TL/Kg, Giresun kalite için 132TL/Kg olarak belirlenmiştir" denildi.

Fındık Fiyatı 2023 Yılına Göre Arttı

Geçen yıl Levant kalite fındığın kilogramı 82,5 TL, Giresun kalite fındığın kilogramı ise 80 TL olarak belirlenmişti. Bu yıl, Levant kalite fındığın fiyatı yüzde 57 oranında artarak 130 TL'ye yükseldi. Giresun kalite fındığın fiyatı da yüzde 57,6'lık bir artışla 132 TL'ye çıktı.

TMO Randevu Alma

Fındık fiyatlarının belirlenmesinin ardından hasadı biten üreticiler, 12 Ağustos'tan itibaren TMO iş yerleri ile e-devlet üzerinden randevu alabilecek. Kabuklu fındık alımları ise 19 Ağustos'ta başlarken, alımlar randevulu sistem ile gerçekleştirilecek.

TMO randevuları internet üzerinden www.tmo.gov.tr veya randevu.tmo.gov.tr adreslerinden ve şube müdürlükleri ile ajans amirliklerinden alınabilecek.

Randevu alma işlemi gerçek kişiler için T.C. kimlik numarası ile yapılacak.

Bu düzenlemeyle birlikte, fındık üreticilerinin alım sürecinde karşılaşabilecekleri aksaklıkların önüne geçilmesi ve işlemlerin daha düzenli bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor. 

Migros kırmızı et fiyatları indirime girdi! Migros kırmızı et fiyatları indirime girdi!

2024 Fındık İşçisi Ücretleri

2024 yılı fındık hasat dönemi için fındık tarlalarında çalışacak tarım işçilerine, asgari ücret tespit komisyonunca belirlenen brüt asgari ücret dikkate alınarak günlük net 800 TL ücret verilmesi belirlendi. 

Muhabir: ÖZKAN ÇELİK