DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, yapılan sulama projeleriyle 236 bin 450 dekar araziyi modern sulamaya açtıklarını ve bölge üreticisine yıllık 2 milyar 9 milyon 825 bin lira ek gelir sağladıklarını belirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımsal üretimi artırmak, su kaynaklarını etkin yönetmek ve taşkın risklerini azaltmak amacıyla Manisa’da önemli projeleri hayata geçirdi. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, suyun stratejik önemine dikkat çekerek, “İklim değişikliği ve küresel ısınma suyun değerini artırıyor. Suyun güvenli, kesintisiz ve yeterli miktarda sağlanması için depolama tesisleri büyük önem taşıyor” dedi.
Manisa’ya 34 Baraj, 13 Gölet, 16 Yeraltı Depolama Tesisi
Son 22 yılda Manisa’da 34 baraj, 13 gölet ve 16 yeraltı depolama tesisi inşa ettiklerini belirten Balta, “Bu 63 tesisle depolama hacmimizi 595 milyon 880 bin m³ artırarak toplam 1 milyar 824 milyon m³’e ulaştırdık. Hedefimiz, Manisa genelinde sulu tarımı yaygınlaştırarak ürün kalitesini ve verimi artırmak” ifadelerini kullandı.
236 Bin 450 Dekar Araziye Modern Sulama
Sulama projelerinin tarımsal üretime katkısına değinen Balta, “2023 yılından bu yana 72 sulama tesisini tamamladık ve 236 bin 450 dekar araziyi modern sulama ile tanıştırdık. Bu projelerle Manisa ekonomisine yıllık 2 milyar 9 milyon liralık katkı sağladık” dedi. DSİ, kent genelinde toplam 1 milyon 280 bin dekar araziyi sulama projeleriyle verimli hale getirdi.
Taşkın Koruma Çalışmaları ile 103 Yerleşim Yeri Güvence Altında
Manisa’da taşkın riskini azaltmak için Gediz Nehri, Nif Çayı ve Alaşehir Çayı başta olmak üzere 78 noktada dere ıslah ve taşkın koruma çalışması yaptıklarını belirten Balta, “Bu çalışmalarla 103 yerleşim yeri ve 140 bin 650 dekar araziyi taşkınlardan koruduk” dedi.
Manisa, Türk Tarımının Başkenti Olacak
Manisa’nın üzüm ve zeytin üretiminde Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Balta, “2003 yılından bu yana kente 35 milyar 492 milyon liralık yatırım yaptık. Hedefimiz, Manisa’yı Türk tarımının başkenti haline getirmek” diye konuştu.
Arazi Toplulaştırma ve HES Projeleri Devam Ediyor
Manisa’da 119 bin 450 dekar arazide arazi toplulaştırma çalışmaları yürütüldüğünü belirten Balta, bu projelerin bölge üreticisine yıllık 71 milyon 670 bin liralık ek gelir sağladığını ifade etti. Manisa’da 2 hidroelektrik santralinin (HES) 10 MW güce sahip olduğunu ve yıllık 23 milyon kWh elektrik ürettiğini açıkladı.
“Manisa İçin Gece Gündüz Çalışıyoruz”
DSİ olarak her zaman Manisalı üreticilerin yanında olduklarını belirten Balta, “Hedefimiz, Manisa’yı tarım alanında daha da kalkındırarak Türk ekonomisinin göz bebeği yapmak. Bu doğrultuda gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz” dedi.