Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 5 Aralık'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun değişikliğiyle yürürlüğe giren "imar hakkı aktarımı" düzenlemesine dair vatandaşların merak ettiği soruları açıkladı. İmar Hakkı Kanunu'na "imar hakkı aktarımı" tanımının eklenmesiyle birlikte, bu düzenlemenin detayları hakkında bilgilendirme yapıldı.
1. Hangi arsaları kapsayacak?
İmar hakkı aktarımı, 2019 öncesinde kamu hizmet alanlarına (okul, hastane, belediye hizmet alanı, resmi kurum alanı gibi) ayrılan ancak uzun süre boyunca kamulaştırılamayan parselleri kapsayacak. Bu alanlar, vatandaş mülkiyetinde olup, yapılaşma hakkı verilememiş alanlar olarak düzenlemeye dahil edilecek.
2. İmar hakkı aktarımı ile vatandaş ne kazanacak?
Vatandaşlar, parsellerinin kamu hizmet alanlarına ayrılmasından dolayı yaşadıkları yapılaşma hakkı eksikliğinden kaynaklanan hukuki sorunlar giderilecek. Bu düzenleme ile vatandaşlar, daha önce yaşadıkları mağduriyetlerin önüne geçebilecek ve imar haklarına sahip olacak.
3. Vatandaşın mülkiyeti istemeden el mi değişecek?
İmar hakkı aktarımı, vatandaşların mülkiyetlerinin zorla alınması anlamına gelmeyecek. Aksine, vatandaşların kullanamadığı parselleri yerine, imar planına uygun olarak başka bir alanda imar hakkı elde etmeleri sağlanacak. Bu sayede hem vatandaş imar hakkına kavuşacak, hem de kamuya yeni hizmet alanları kazandırılacak.
4. Hak aktarımı nasıl yapılacak?
İmar hakkı aktarımı, vatandaşların verilemeyen imar haklarının değerinin tespit edilerek, bu değere karşılık gelen hakların belirlenen imar planı alanlarına aktarılmasıyla gerçekleşecek.
5. Bedel tespiti nasıl olacak?
İmar hakkı aktarımıyla ilgili bedel tespiti, Kamulaştırma Kanunu çerçevesinde, Sermaye Piyasası Kurulunca lisanslı bağımsız değerleme kuruluşları tarafından yapılacak. Bu süreçte gayrimenkul değerleme esaslarına uygun hareket edilecek ve vatandaşların mağduriyetinin önüne geçilecek. Ayrıca, süreçler Bakanlık ve yerel yönetimler tarafından yönetilecek.