Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında önemli bir adım atarak 7 bin liranın üzerindeki tüm ödemeler ve tahsilatlarda banka veya aracı finansal kurumlar üzerinden işlem yapma zorunluluğu getirdi. Bu yeni düzenleme, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında Resmi Gazete’de yayınlanarak bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

7 Bin Liranın Üstüne Ceza Geliyor!

Bakanlık, vergi mükellefleri kadar mükellef olmayanları da kapsayan bu düzenlemeyle, 7 bin liranın üzerindeki tahsilat ve ödemelerin banka ya da diğer finansal kuruluşlar aracılığıyla yapılmasını zorunlu hale getirdi.

7 bin liranın üzerindeki tahsilat ve ödemelerin, tahsilatı yapanın hesabına, bizzat aracı finansal kurumların şubelerine gidilerek ve işleme ait açıklamalara da yer verilerek gerçekleştirilmesi durumunda tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacak.

Herhangi bir banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan bir kişinin satın aldığı mal veya hizmetin bedelini satıcının hesabının bulunduğu bankanın bir şubesine giderek, işleme ait açıklamalara yer vermek ve karşılığında banka dekontu almak suretiyle ödemeyi yerine getirmesi durumunda tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacak ve ceza uygulanmayacak.

Ceza Uygulaması Gelecek

Tebliğe göre, belirlenen limitin üzerindeki ödemelerde banka ve finansal kuruluşlar dışında yapılan işlemler ceza ile sonuçlanacak. Banka hesabı olmayan kişiler, bir bankanın şubesine giderek satıcının hesabına doğrudan ödeme yapıp dekont almak suretiyle bu yükümlülüğü yerine getirebilecek. Ancak, 7 bin liranın üzerindeki ödemeyi elden alıp sonradan kendi banka hesabına yatıran satıcılar, hem kendileri hem de alıcılar için cezaya maruz kalacak.

Kızını öldürdüğünü canlı yayında itiraf etti: ‘Kızım yüzüme tükürdü, onu öldürdüm’ Kızını öldürdüğünü canlı yayında itiraf etti: ‘Kızım yüzüme tükürdü, onu öldürdüm’

Beyaz Eşya Almak İsteyenler Ne Yapacak?

Örneğin, bir kamu çalışanı olan Bay A, beyaz eşya ticareti yapan bir firmadan 20 bin TL’lik bir buzdolabı aldığında, ödemenin banka veya finansal kurum aracılığıyla yapılması gerekecek. Aksi takdirde hem Bay A hem de satıcı firma ayrı ayrı ceza alacak.

Bu yeni düzenleme, hem alıcıların hem de satıcıların daha dikkatli olmasını gerektirirken, kayıt dışılığı azaltarak ekonomide daha fazla şeffaflık sağlamayı hedefliyor. 

Kaynak: AA