Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken minimum gıda harcamasını ifade eden açlık sınırı 19.830 TL olarak belirlendi. Gıda harcamalarının yanı sıra giyim, konut, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi zorunlu ihtiyaçları karşılayabilmek için gerekli olan yoksulluk sınırı ise 64.595 TL olarak hesaplandı.

Bekar Çalışanın Yaşam Maliyeti 25.706 TL

Araştırmaya göre, bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 25.706 TL olarak açıklandı. Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda harcamalarındaki artış, bir önceki aya kıyasla %2,90 oranında gerçekleşti. Son 12 aylık dönemde gıda fiyatlarında görülen değişim %48,72 olarak hesaplanırken, yıllık ortalama artış %71,23'e ulaştı.

Manisa Saruhanlı’da tarla icradan satılıyor Manisa Saruhanlı’da tarla icradan satılıyor

Fiyat Değişiklikleri

  • Süt, Yoğurt, Peynir: Bu ürün grubunda eylül ayında herhangi bir fiyat değişikliği tespit edilmedi.
  • Et Ürünleri: Tavuk fiyatları sabit kalırken, dana etinin kilogram fiyatında 26 TL, kuzu etinde ise 12 TL azalma gözlemlendi.
  • Balık Ürünleri: Palamut, hamsi, levrek ve çupra gibi balık türlerinin kilogram fiyatları 150 TL ile 450 TL arasında değişti.
  • Patates ve Kuru Soğan: Fiyatlar sabit kaldı.
  • Meyve ve Sebze: Meyve fiyatlarında ortalama 3 TL artış görülürken, sebze fiyatlarında 10 TL artış kaydedildi.
  • Pirinç, Bulgur, Makarna: Bu temel gıda ürünlerinin fiyatları sabit kalırken, bazı marketlerde un fiyatında ürün bazlı artışlar tespit edildi.
  • Yağ Ürünleri: Ayçiçek yağı kilogramında 5 TL artış gözlemlenirken, zeytinyağı, tereyağı ve margarin fiyatları sabit kaldı. Yeşil zeytinin kilogram fiyatında 7 TL artış olurken, siyah zeytin fiyatı 4 TL düştü.

Kaynak: Haber Merkezi