Manisa’da 5-6-7 Kasım tarihlerinde iş bırakma eylemi düzenleyen aile hekimleri 1 Kasım tarihinde yürürlüğe giren yeni yönetmelik nedeniyle iş bıraktıklarını açıkladı.

Manisa il genelinde görev yapan aile hekimleri iş bırakma eylemi ile ilgili yeni açıklamalarda bulundu.

Gazeteciye saldıran CHP’li meclis üyesi hakkında flaş gelişme! Gazeteciye saldıran CHP’li meclis üyesi hakkında flaş gelişme!

Manisa’da İş Bırakan Aile Hekimleri Konuştu

Ülke genelinde olduğu gibi Manisa’da da 3 gün iş bırakan Manisa Aile Hekimleri Derneği, 1 Kasım’da yürürlüğe giren yönetmelik ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yeni yönetmeliğin sağlık çalışanlarını ve sistemini tehdit ettiğini söyleyen Aile Hekimleri Derneği, açıklamasında “Son günlerde sesimizi duyurmak, taleplerimizi dile getirmek adına sağlık çalışanları olarak iş bırakma kararı aldık. Yoğun iş yükü altında çalışırken hak ettikleri ücreti alamayan, ek görevlerle sorumlulukları artan ve şiddete açık bir ortamda sağlık hizmeti vermeye çalışan aile hekimleri olarak yaşadığımız sorunlara dikkat çekmek istiyoruz. Özellikle 1 Kasım’da yürürlüğe giren yeni yönetmelik, mevcut sağlık sorunlarına çözüm getirmekten uzak olup, yeni sorunlar üretmektedir.” ifadelerini kullandı.

Sağlık Çalışanlarının Maaşında Kesinti Yapılıyor

Manisa Aile Hekimleri Derneği’nden yapılan açıklamanın devamında ise “Yeni yönetmelikle birlikte, hastalara yönelik getirilen her 6 ayda bir zorunlu muayene şartı, hasta gelmediğinde hekimin maaşından kesinti yapılmasına yol açıyor. Hekimler olarak, bu uygulamanın aile hekimlerinin sorumluluğuna ek bir yük getirdiğine ve sosyokültürel zorluklarla mücadele eden vatandaşın sağlığını koruyamadığı durumda dahi hekimlerin cezalandırılmasının adil olmadığına dikkat çekiyoruz." denildi.

“Hastanın Memnuniyetsizliği Maaşa Yansıtılamaz”

Aile hekimleri Derneği tarafından yapılan açıklamada sistemin iyileştirilmesini gerektiği belirtilirken, “Entegre Hastane adı altında çalışan sağlık kurumlarının hekim açığını kapatmak için görevlendirilen aile hekimlerinin aylık 256 saat, gece gündüz - hafta içi, hafta sonu demeden çalıştırılması ve tüm aile hekimleriyle aynı performansı göstermelerinin beklenmesi adaletli değildir.

Dermatoloji de hekim yok. Ortopedide randevu yok. Cerrahide pansuman çok. Diş hastanesinde imkan yok derken hastanelerin iş yükü de aile hekimliğine doğru katlanarak artmıştır. Bu süreçte sıra bekleyen hastanın, tatil için rapor alamayan şahsın,  arkadaşının ilacını kendi reçetesine yazdıramamış olan kişinin, gözü görmediği- kulağı duymadığı için ehliyet sağlık raporu alamayan hastanın memnuniyetsizliği hekimin maaşına yansıtılamaz.” ifadeleri kullanıldı.

Aile Hekimleri: “iş Bırakmalar ve Eylemler Devam Edecek”

Aile hekimleri kendi çalışma ortamlarından ve halkın genel sağlık hizmetlerinden memnuniyetinin öncelikli olarak sorgulanması gerektiğini ifade ederek, “Sahada halkın yanı başında olan, bir gün  içerisinde yüzlerce hastaya koruyucu, tedavi edici sağlık hizmetini birlikte  sunan aile hekimlerine danışılmadan, görüşleri hiçe sayılarak, masa başında yazılan bu yönetmelik haklarımızı ihlal etmekte, çalışma azmini çürütmekte, şiddet olaylarına zemin oluşturmaktadır.

Bu durumda; yurtdışına göç eden binlerce hekime, emekli olan, farklı iş kollarına geçen, aile hekimliği sisteminden ayrılan hekim ve sağlık çalışanları eklenecektir.  Yeni olaylarla birlikte yaşanılan şiddet ortamlarında sistem bir gözü kör, bir bacağı aksak sorun yumağı içinde hizmet veremeyecektir.

İşte bu koşullar ve durumlar içinde özellikle belirtmek isteriz ki; süreçte sarf edilecek tüm emek sağlık çalışanının haklarını koruma, halkın sağlığını koruma ve hastalarımızı sağlığına kavuşturma amacını taşımaktadır.

Yönetmelik geri çekilerek yeni düzenlemeler yapılmadığı takdirde iş bırakmalar, eylemler ve itirazlar devam edecektir.” sözleriyle açıklamalarına son verdi.

Muhabir: ÖZKAN ÇELİK