Manisa’nın Akhisar ilçesi, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle oldukça popüler bir tatil rotası oluşturmaktadır. Akhisar gezilecek yerlerinin yanı sıra, gastronomik açıdan da oldukça zengin bir yerdir. Peki, Akhisar’da ne yenir? İşte ayrıntılar…

Akhisar’da Ne Yenir?

Akhisar Osmanlı’dan günümüze kadar uzanan, kendine özgü yöresel tatlarıyla ziyaretçilerine birçok lezzetli yemek sunmaktadır.

Bu sebeple Akhisar’ı ziyarete gelen turistler, buraya özgü lezzetleri tatmaya özen göstermektedir. Manisa Akhisar’da ne yenir sorusunu cevaplayalım…

Akhisar meşhur yemekleri aşağıdaki gibidir:

  • Akhisar Köftesi
  • Akhisar Katmeri
  • Akhisar Surası
  • Zeytinyağında Kızartılmış Susamlı Lokma
  • Akhisar Simit Ekmeği
  • Akhisar Kokoreci
  • Pideli Paça Çorbası
  • Ev Yapımı Tahin Helvası

Öneri: Akhisar'da Gezilecek Yerler: Hem Tarihi Hem Doğal Güzelliklerle Dolu 15 Gezi Rotası!

1. Akhisar Köftesi

Akhisarda Ne Yenir Akhisar Koftesi 1

Akhisar’da ne yenir sorusunun ilk cevabı, oldukça meşhur olan Akhisar köftesidir. Akhisar köftesi dana kaburgasını özel baharatlarla harmanlayan, eşsiz bir lezzet deneyimi sunmaktadır. Altında yer alan tırnak pidesi, közlenmiş domates ve biber ile servis edilmektedir.  

Akhisar köftesi 2012 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş, coğrafi ürün olarak tüm dünyada tanınmaktadır.

2. Akhisar Katmeri

Akhisar Katmeri

Akhisar’ın yöresel tatlıları arasında yer alan katmer, tatlı severlere farklı bir lezzet sunmaktadır. İlçenin akla gelen ilk lezzetlerinden biri olan Akhisar katmeri, incecik açılan hamurun içerisine kaymak ve şeker konularak servis edilmektedir.

3. Akhisar Surası

Akhisarda Ne Yenir Akhisar Surası

Özellikle bayramlarda ve Hıdırellez zamanlarında oldukça yaygın olarak tüketilen Akhisar surası, bir çeşit kuzu kebabıdır. Kaburga dolması olarak da adlandırılan et yemeği, iç kısmında yer alan bol malzemesiyle eşsiz bir tat sunmaktadır.

4. Zeytinyağında Kızarmış Susamlı Lokma

Akhisarda Ne Yenir Lokma

Akhisar’da ne yenir sorusunun bir diğer cevabı ise zeytinyağında kızarmış susamlı lokmadır. Öncelikle belirtmeliyiz ki, zeytin ve zeytinyağı üretiminin yoğun olarak yapıldığı Akhisar’da her çeşit yemek zeytinyağı ile yapılmaktadır.

Zeytinyağında kızarmış susamlı lokma ise, özellikle Akhisar’ın köylerinde yaygın olarak yapılan bir hamur kızartmasıdır. Akhisar kahvaltılarının vazgeçilmezi olan bu yemek pek çok insan tarafından sevilmektedir.

5. Akhisar Simit Ekmeği

Akhisarda Ne Yenir Simit Ekmegi

Akhisar kahvaltılarının bir diğer olmazsa olmazı ise meşhur simit ekmeğidir. Sokak lezzetlerinden biri olarak da bilinen simit ekmeği, gevrek yapısı ve büyük boyuyla oldukça ilgi çekmektedir. Özellikle fırından yeni çıkmış simit ekmeği, Akhisar’ın yöresel peynirlerle bir araya geldiğinde farklı bir lezzet ortaya çıkartmaktadır.

6. Akhisar Kokoreci

Akhisarda Ne Yenir Kokorec

Tabakta gelmesiyle popüler olan Akhisar kokoreci, öncelikle baharatsız bir şekilde ziyaretçilerine tattırılmaktadır. Çünkü kokorecin baharatsız yenilebildiği sürece lezzetli olduğu bilgisi yer almaktadır.Bu kapsamda Akhisar Kokoreci, bölgedeki hayvancılığın da etkisiyle oldukça lezzetli bir deneyim vadetmektedir.

7. Pideli Paça Çorbası

Akhisarda Ne Yenir Pideli Paca

Çocuklar hem eğlendi hem bilinçlendi Çocuklar hem eğlendi hem bilinçlendi

Tırnak pidesi ile ünlü olan Akhisar, kelle paça çorbasıyla pideyi birleştirerek farklı bir lezzet ortaya çıkartmıştır. Alışılmışın dışında bir yapılışı olan bu çorba, küçük parçalı et içermekte ve miyalesiz servis edilmektedir.

Akhisar’da ne yenir Vedat Milör tarafından da konu edilmiş bir üne sahiptir. Özellikle paça çorbasının oldukça başarılı olduğunu söyleyen Vedat Milör, bu konu hakkında aşağıdaki sözlere yer vermiştir:

 ‘Akhisar’da emek yoğun bir süreçle yapılması gereken kelle paça kısa yoldan değil, hakkını vererek yapılmakta. Akhisar Papara da denilen paça çorbasına beyin de ekleyerek sunan bir yer.’

8. Ev Yapımı Tahin Helvası

Akhisarda Ne Yenir Tahin Helvasi

Peki, tatlı alternatifi olarak katmer dışında Akhisar’da ne yenir? Bu sorunun cevabı Akhisar’ın meşhur tahin helvasıdır. Günlük olarak çekilmiş susamdan elde edilen tahin, bu tatlının ana lezzet malzemesidir.

Fabrika yapımı olmaması ve günlük üretilmesi sebebiyle oldukça taze olan tahin helvası, Akhisar’ın popüler lezzetleri arasında yer almaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki bu helvayı tatmak için erken saatlerde kuyruğa girmek gerekmektedir. Çünkü helvalar günlük üretildiğinden, tükendiği anda dükkanlar kapanmaktadır.

Akhisar’da Nerede Yemek Yenir?

Akhisar meşhur yemeklerinden bahsettikten sonra, bu tatları nerede bulacağımıza da değinelim. Bu kapsamda yöresel tatlarıyla dikkat çeken Akhisar’ın, lezzet şöleni sunan mekanlarını inceleyelim…

Akhisar’da nerede ne yenir sorusunun yanıtı en popüler mekanlarıyla aşağıdaki gibidir:

  • Köfteci Hünkar
  • Ziyafet Kuzu Çevirme
  • Şölen Kokoreç
  • Selvili Köyü Seyir Tepesi
  • Paçacı Önder

Köfteci Hünkar

Akhisar’da köfte nerede yenir sorusunun en popüler cevabı Köfteci Hünkar’dır. Akhisar’ın merkezinde bulunan Köfteci Hünkar, lezzetli hizmetiyle sıklıkla tercih edilmektedir.

Ziyafet Kuzu Çevirme

Akhisar’da ne yenir sorusuna et severler için Sura Kebabı yanıtı verilmektedir. Bir çeşit kuzu kebabı olan Akhisar Surası, oldukça doyurucu bir yemektir. Peki Akhisar Surası nerede yenir?

Alanında uzman ustalarıyla ün salmış olan Ziyafet Kuzu Çevirme, Akhisar’da mutlaka denenmesi gereken mekanlar arasında yer almaktadır. Bu mekan, bahar ve yaz aylarında açık olan bahçesiyle de oldukça tercih edilmektedir.

Şölen Kokoreç

Akhisar kokorecini deneyimlemek isteyenler içinse en popüler cevap Şölen Kokoreç’tir. Lezzet garantisi veren bu mekan çokça ziyaret edilmektedir.

Selvili Köyü Seyir Tepesi

Akhisar’ın en sık tercih edilen kahvaltı mekanları arasında yer alan Selvili Köyü Seyir Tepesi, ilçenin eşsiz doğal güzelliklerini izlemek için de harika bir konumdadır. Akhisar’ın meşhur susamlı lokmasını ve simit ekmeğini ise en başarılı şekilde yapan yerdir. Selvili Köyü Seyir Tepesi Akhisar’ın popüler mekanları arasında yer almaktadır.

Paçacı Önder

Paçacı Önder, sadece Akhisar’ın değil, Türkiye’nin de önemli lokantaları arasında yer almaktadır. 120 yıllık bir geçmişe sahip olan lokanta, dededen toruna geçmiş köklü bir mekandır.

Dana kellesi, kaval kemiği ve dana ayağını odun fırınında yaklaşık 12 saat kaynatan mekan, çorbanın yapım aşaması için ilk adımı bu şekilde atmaktadır. Ardından ise bu etleri özenle ayıklayıp çorba haline getirmektedir.

Pideli paça çorbası için kullanılan pideler, ekşi mayadan yapılmakta ve birkaç gün kurutulması için bekletilmektedir. Çorbanın alt kısmına dizilen pideler, beynin de ilave edilmesiyle servis edilmektedir.

Akhisar’da ne yenir sorusunu yanıtladık! Afiyet olsun!

Muhabir: Özkan Çelik