ABD’nin ilk başkenti olan Philadelphia, ülkenin en büyük beşinci kentidir. 1701 yılında William Penn tarafından kurulan bu kent, Amerika tarihinde önemli yere sahip şehirlerden biri…
Peki, bu şehrin adının Alaşehir ile bir bağlantısı olduğunu biliyor muydunuz? Detayları sizler için derledik!
Philadelphia, Manisa’nın ilçesi olan Alaşehir’in eski adıdır. Alaşehir ya da Philadelphia, M.Ö. 150-138 yılları arasında Bergama Kralı II. Attalos Philadelphos tarafından kuruldu.
Bu bölgenin ilk adı "Kardeşseverlik" anlamına gelen Philadelphia'dır. Kardeşlik anlamını taşıyan ilk kentlerden biri olan Philadephia kentinin paraları da birbirine çok benzeyen iki kardeşin görüntüsünü taşıyordu.
Philadelphia, yıllar sonra Amerika’da bir şehrin ismi oldu.
HRİSTİYANLIĞIN YAYILDIĞI İLK YEDİ ŞEHİRDEN BİRİ
Philedelphia, Bergama Krallığı dönemindeki önemini Romalılar zamanında da korumuş ve Romalıların Anadolu'daki en önemli merkezlerinden biri haline geldi.
Romalılar döneminde daha da gelişen Philedelphia, M.S. 40 yıllarında Hristiyanlığı kabul ederek dini açıdan da önem kazanmaya başlamıştır. Hristiyanlığın teşkilatlanıp yayılma çalışmalarının sürdürüldüğü ilk yedi şehirden biri olarak ünlenmiştir.
XVI. yüzyıla ait bir Anadolu haritasında, bugün ABD'de bulunan Philadelphia şehrinin adı görülüyor. Amerika Birleşik Devletleri, Roma İmparatorluğu'nun manevi mirasçısı olarak kendini kabul ettiği için, bu bölgelere Roma İmparatorluğu'ndan kalma isimler veriliyor.
ALAŞEHİR 3 KEZ İSİM DEĞİŞTİRDİ
Hristiyanlığın ilk yayıldığı şehirlerden biri olan Alaşehir, tarih boyunca üç kez isim değiştirdi. Roma döneminde Neo Kayzerya olarak bilinen bu bölge, 1389 yılında Yıldırım Bayezid tarafından Türk topraklarına katıldıktan sonra Alaşehir adını aldı.
ALAŞEHİR İSMİ NEREDEN GELİYOR?
Tarih boyunca Bizanslılar ve Türkler arasında el değiştiren savaşlar sonucunda, Alaşehir 1389 yılında Yıldırım Bayezid tarafından kesin olarak Türk topraklarına katıldı. Yıldırım Bayezid Han, o dönemde yüksek bir tepeden şehre bakarken "Âlâ Şehir" diyerek ilçenin isim babası oldu.