Dr. Koç, alerjinin vücudun belirli maddelere karşı aşırı reaksiyon göstermesi olduğunu vurgulayarak, deri alerjileri ve alerjik rinitin sık karşılaşılan alerji türleri olduğunu ifade etti. Deri alerjilerinin temasa bağlı olarak geliştiğini, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterdiğini dile getiren Koç, alerjik rinitin ise hapşırma, burun ve geniz akıntısı gibi belirtilerle ortaya çıktığını kaydetti.
"Alerjinin en iyi tedavisi, alerjen maddeden uzak durmaktır" diyen Dr. Koç, sıcak, soğuk, kıyafetler, temas edilen maddeler ve yiyeceklerin alerjiyi tetikleyebileceğini belirtti. Hastaların genellikle hangi durumlarda alerji belirtilerinin arttığını fark ettiğini, bu doğrultuda testlerin yapıldığını söyledi.
Alerji Testleri ile Teşhis Konulabiliyor
Dr. Çağdaş Koç, alerjiyi tespit etmek için iki farklı test uygulandığını belirtti:
Patch Testi (Yama Testi): Deriye alerjen maddelerin yapıştırıldığı ve 3 gün boyunca bekletildiği bir testtir. Sürenin sonunda hangi maddeye alerji olduğu tespit edilir.
Prick Testi: Kola yapılan küçük iğne batırmalarıyla uygulanan bu test, ağaç, çiçek, polen, ev tozu akarları ve bazı yiyeceklerin alerjik reaksiyona neden olup olmadığını belirler.
"Şikayetler Doğru Teşhis İçin Belirleyici"
Alerjinin tespitinde hastaların şikayetlerinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Koç, bir hastasının uzun yıllardır yanlış teşhis nedeniyle alerjiden kurtulamadığını anlattı.
Rusya'dan gelen bir hastanın birçok maddeye karşı alerjisi olduğunu belirten Koç, ilk olarak ağaç, çiçek ve polenlere karşı alerji tespit edildiğini, ancak yapılan patch testi sonucunda hastanın aslında lens solüsyonuna alerjisi olduğunu fark ettiklerini söyledi. Hastanın yıllardır lens kullanması nedeniyle göz kapaklarında şişlik, kaşıntı ve kızarıklık yaşadığını, fakat sorunun polenlerden değil lens solüsyonundan kaynaklandığını anladıklarını ifade etti.
Alerji şikayetlerinin geçmemesi durumunda mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulması gerektiğini belirten Dr. Koç, alerji testleri ve ilaçların hastaları rahatlatabileceğini söyledi. "Alerjiyi tespit etmek ve tedavi sürecini belirlemek için şikayetler çok önemli" dedi.