Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, alışverişlerde fiş ve fatura alınmasının önemine dikkat çekti. Vergi kaçaklarını önlemek amacıyla hazırlanan yeni bir taslak düzenlemeye göre, 7.000 TL ve üzeri alışverişlerde kart kullanım zorunluluğu getiriliyor. Ancak, bu düzenleme kabul edilirse fiş veya fatura almayan ve kart kullanmayan vatandaşlar ciddi cezalarla karşı karşıya kalabilir.

Akaryakıta büyük zam geliyor! Depoları doldurun Akaryakıta büyük zam geliyor! Depoları doldurun

Alışverişte Kartla Ödeme Dönemi

Sosyal medya hesabından, “40.000 TL'lik bir buzdolabı mı aldınız? 7.000 TL’yi geçen her alışverişte ödemeyi kartla yapmazsanız, en az 5.000 TL ceza ödeyebilirsiniz. Çünkü düzenlemeye göre, elden yapılan ödemelerde %10 oranında ceza kesilecek. Bu cezaların alt sınırı ise 5.000 TL!” açıklamasında bulunan Babuşcu’ya göre, yeni düzenleme ile 7.000 TL üzerindeki ödemelerin elden yapılması durumunda %10 oranında ceza uygulanacak ve bu cezanın alt sınırı 5.000 TL olarak belirlendi. Özellikle büyük alışverişlerde nakit ödeme tercih eden vatandaşların ciddi maddi yükümlülükler altına gireceği öngörülüyor.

Şenol Babuşçu, özellikle küçük yerleşim yerlerinde bu düzenlemenin uygulanmasının zorluklarına dikkat çekerek, denetimlerin adil olmadığına dair eleştirilerde bulundu. Kredi kartı veya banka hesabı olmayan vatandaşlar için bu uygulamanın büyük bir sorun teşkil edeceğini belirten Babuşçu, "Büyük mükelleflerin vergi ayrıcalıkları çözülmedikçe, bu denetimlerin küçük işletmeleri ve vatandaşları daha da zor duruma sokacağını" ifade etti. 

Kaynak: Haber Merkezi