Son haftalarda Avrupa’daki büyükbaş hayvanlarda mavi dil hastalığının görülmesi üzerine Türkiye, hayvan ithalatını geçici olarak durdurma kararı aldı. Hollanda, Danimarka, Almanya ve İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde mavi dil vakalarının sıkça görülmesi nedeniyle bazı ülkeler ihracata ara verdi. Polonya ve Macaristan'da şu an için vaka görülmezken, Türkiye'nin tedbir amacıyla bu ülkelerden de ithalatı geçici olarak durdurduğu açıklandı.

Mavi Dil Hastalığı ve Etkileri

Damızlık hayvan yetiştiricisi Tarkan Gani, "Mavi dil hastalığı yüksek ateşe ve yavru atımına yol açarak büyük ekonomik kayıplara neden oluyor. Şu ana kadar insanlara bulaştığına dair bir kanıt yok, ancak hastalık nedeniyle hayvan ihracatı durduruldu. Macaristan ve Polonya’da henüz vakaya rastlanmasa da bu ülkelerde de yoğun test süreçleri yürütülüyor. İthalatın durdurulması kararı, mavi dilin Türkiye’ye yayılmaması adına yerinde bir tedbirdir” dedi.

Okan Buruk acil ameliyata alındı! Okan Buruk acil ameliyata alındı!

Türkiye'de Sıkı Kontroller ve Biyogüvenlik Önlemleri

Türkiye, büyükbaş hayvan ithalatında dünyanın en sıkı sağlık şartnamelerini uyguluyor. Her ithalat süreci kapsamlı testlerden geçerken, hayvanlar ülkeye girişlerinde tekrar test ediliyor. Tarkan Gani, “Ülkemizde şu anda resmi bir mavi dil vakası yok. Türkiye, hastalığın yayılmaması için üst düzey önlemler alıyor” diye konuştu.

Biyogüvenlik Tedbirlerinin Önemi

Çiftlik sahiplerinin biyogüvenlik tedbirlerini artırması gerektiğini belirten Gani, “Biyogüvenlik için çiftliklerde sönmüş kireç gibi basit önlemler alınabilir. Ziyaretçiler için galoş ve tek kullanımlık önlük kullanılmalı. Hastalığın yayılmaması adına çiftliklerde hijyen uygulamalarına büyük önem veriyoruz” dedi.

Kaynak: İHA