İzlanda, Polonya ve Romanya’dan gelen bilim insanları, Erasmus Plus Stratejik Ortaklık Projesi olan “Geoschools; İklim Değişikliğinin Yenilikçi Öğretimi” kapsamında jeoparkta incelemelerde bulundu. Akademisyenler, Kula’daki doğal yapılar karşısında hayranlıklarını gizleyemedi.

“İnsanları doğaya çıkarın, çevreyi anlamaya başlasınlar”

İzlandalı akademisyen Olafur Jon Arnbjörnsson, Kula’nın iklim değişikliği eğitiminde başlangıç için ideal bir yer olduğunu vurgularken, “Türkiye'ye ilk defa geldim. Kula Jeoparkı muhteşem. İnsanları doğaya çıkarın, çevreyi daha iyi anlayacaklardır. Toprak Ana’yı anlamak, iklim değişikliğiyle mücadelede ilk adımdır” dedi.

“Açık hava laboratuvarı gibi”

Projenin Türkiye ayağında yer alan Alaşehir Bilim Sanat Merkezi Öğretmeni Özlem Kaya ise, jeoparkların öğretmenler ve öğrenciler için doğal bir eğitim ortamı sunduğunu belirtti. Kaya, “Jeoparklar, iklim değişikliğinin gözlemlenebileceği en iyi alanlardan biri. Bu proje, canlı olmayan yeryüzü biliminin de eğitimde ne kadar önemli olduğunu vurguluyor” dedi.

Ticaret Bakanlığı duyurdu! Limon ihracatı durduruldu Ticaret Bakanlığı duyurdu! Limon ihracatı durduruldu

“Bu jeopark bizim için sıra dışı”

Projenin koordinatörü Polonyalı Katarzyna Kaliszewska da Kula’daki jeoparkın kendi ülkelerindeki örneklerden çok farklı olduğunu ifade ederek, “Bizde volkanlar yok, bu yüzden burası bizim için çok özel” diye konuştu.

Ziyaretçi ilgisi artıyor

2024 yılında 18 bin 620 kişinin ziyaret ettiği Jeopark Ziyaretçi Merkezi, 2025’in ilk üç ayında şimdiden 3 bin 852 kişiyi ağırladı. Hollanda, Fransa, İsviçre, Rusya ve İtalya gibi ülkelerden gelen turistlerin yanı sıra, Türkiye’nin dört bir yanından da ziyaretçiler bölgeye ilgi gösteriyor.

Kaynak: İHA