Soma Pomaklar Derneği (SOPOD), Bulgar ve Balkan kültürünün önemli bir parçası olan Marteniçka geleneğini yaşatarak baharın gelişini coşkuyla kutluyor. Mart ayı boyunca devam eden gelenek, beyaz ve kırmızı yünden örülen bilekliklerle yapılırken, bu ritüel Soma'da yaşayan Pomaklar tarafından özel bir anlam taşıyor.

Marteniçka geleneği, her yıl 1 Mart’ta başlar ve mart ayı boyunca devam eder. Marteniçkalar, beyaz ve kırmızı yünden örülüp, bireylerin bileklerine takılır. Baharın habercisi sayılan bu bileklikler, doğada görülen bir leylek ya da kırlangıç ile çıkarılır ve çiçek açmış bir ağacın dalına bağlanır. Bu ritüelin, sağlık ve bereket getirdiğine inanılır. Bir başka gelenekte ise Marteniçka, genç bir meyve fidanına bağlanır ya da taşın altına konur. Eğer taşın altında çok sayıda karınca görülürse, o yılın bereketli geçeceğine inanılır.

“Doğal Olan Normal Doğum” pankartına Turgutlu Belediyespor’dan sert cevap “Doğal Olan Normal Doğum” pankartına Turgutlu Belediyespor’dan sert cevap

Soma Pomaklar Derneği Başkanı Hüseyin İnal, Marteniçka geleneğinin sadece bir ritüel olmadığını, aynı zamanda birlik ve beraberliğin bir simgesi olduğunu vurguladı. İnal, "Bu kültürü yaşatmak bizim için bir gurur. Her Marteniçka, sevdiklerimize sağlık, mutluluk ve umut dileğimizdir" dedi.

Dernek üyesi Deniz Şahan, Marteniçka bilekliklerini hazırlama sürecini anlatırken, "1 Mart’a günler kala Marteniçka bilekliklerimizi örmeye başladık. Mart geldiğinde aile bireylerimize ve sevdiklerimize hediye ediyoruz. Ay sonunda ise doğaya bırakıyoruz. Bu gelenek, hem baharı karşılamanın hem de umutlarımızı doğaya emanet etmenin güzel bir yolu" şeklinde konuştu.

  

Kaynak: İHA