Günümüzde kitap okuyan sayısının az olması, çocukların kitap okumaları için ailelerin uğraş vermesi konuşuladursun, çocuklarımızın da içinde yer aldığı projeler içimize umut kırıntıları serpiştiriyor. Geçtiğimiz yıl ortaokul ve lise öğrencileri arasında bir öykü yarışması düzenlendiğini ve bu yarışmada dereceye giren ilk 20 öykünün kitap haline getirildiğini biliyor muydunuz?
Evet, Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından böyle bir proje geçtiğimiz eğitim döneminde gerçekleştirildi ve öğrencilerin kalemlerini kullanarak güzel hikayeler yazmaları için, “Bir Hikayem Var” çalışması hayata geçirildi. Proje sonunda ilk 20’ye giren öğrencilerin hikayeleri kitap haline getirildi.
Geçtiğimiz günlerde bir teşekkür ziyaretinde bulunduğum Sehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Ermiş Bey'le sohbet ederken bu güzel çalışmanın yeni dönemde de devam edeceğini öğrendim, çok sevindim.
Projeyle ilgili Şube Müdürü Kumray Cin Hanım'la da tanıştığım ziyarette Ebubekir Müdürüm, Bir Hikayem Var’ çalışmasının ortaya çıkış öyküsünden bahsederken, “Benim Diyarbakır’da yetiştirdiğim bir talebem araştırmacı yazar oldu. Osmanlı'nın 1890 -1910 yılları arasındaki çalışmalarını gazete düzeyinde inceledi. Bunu incelerken de o dönemin bakanlığı çocuklarımıza hikâye yarışması yapmış. Yapılan bu hikâye yarışmasını da ödüllendirmiş ve gazetede yayınlamış yaklaşık bir 20 yıl boyunca. Benim talebemde çocukların yazdığı hikâyeleri 100 sayfalık bir kitaba dönüştürmüş. Bana da hediye olarak gönderdi. ´Hocam benim böyle bir çalışmam oldu´ dedi. Ben de aldım çok beğendim. Çocukları hep matematik alanında fen alanında geliştirmeye çalışıp doktor olsun mühendis olsun diye uğraşıyoruz. Ama kaliteli yazar ve şairlerimiz olsun diye büyük bir gayretimiz yok. Bu düşünce ile şube müdürümü çağırdım ve gerekli talimatı verdim ve yapılan çalışmayı da anlattım. Biz de aynı çalışmayı yapalım dedim. Kendi ilçemizde yaklaşık 30 bin öğrencimizle ortaokullar ve liseler arasında bu çalışmayı düzenledik. Hem ortaokul düzeyinde hem lise düzeyindeki ilk 20’ye giren çocuklarımızın yazılarını kitap halibe getirerek ortaya güzel bir çalışma çıkardık. Çocuklarımız için imza günü de düzenledik" dedi.
Böylesine titiz ve güzel bir çalışmanın sonucunda gerçekten çok güzel ve anlamlı bir eser ortaya çıkmış. Ben, öğrencileri ve projede emeği olan herkesi kutluyorum. Projenin bu sene de devam edecek olması, işin önemini ve güzelliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
"Belki bu 20 çocuktan biri gelecekte önemli bir isim olacak. Belki de ilk öyküsünün yer aldığı ilk kitabını çıkarmış olmanın gurunu hep birlikte yaşayacağız kimbilir" diyen Ebubekir Müdürüm, Şube Müdürü Kumray Hanım, proje kurulundaki Türkçe öğretmenleri, öğrenciler, aileler ve bu projede yer alan herkes, projeyle kaleme dökülen öykülerden oluşan ve oluşacak bu kitaplarla ne kadar gurur duysa az bence.
Kumray Hanım'la sohbetimiz esnasında Şehzadeler Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu projesinin yanısıra, Şube Müdürü Cumhur Kapusuz sorumluluğunda Şehzade adlı aylık dergi yayını olduğunu da öğrendim. Derginin sayılarını incelediğimde gerçekten titizlikle ve profesyonelce hazırlanmış olduğunu gördüm. Yayın hayatının sürekliliğini ve başarısını diliyorum. Şehzadeler Belediyesi ile ortaklaşa hazırlanan bir kitap daha var ki, o da başka bir yazımın konusu olacak.
Çocuklarımızın dahil edildiği bu tür projelerin çoğalması, faydalı, yaratıcı ve düşünen nesillerimizin geleceği var etmesi dileğiyle hayatın her anında sevgiyle yer alın.