Rize'nin Pazar ilçesine bağlı 80 haneli Irmak köyü sakinleri, 6 yıl önce meydana gelen heyelan nedeniyle camileri imamsız kaldı.

Köydeki Kaynaklı Merkez Camii'nin imamlarının kalabileceği lojmanın balkon kısmı, yaklaşık 6 yıl önce yaşanan heyelanda hasar gördü. Bu durum üzerine AFAD, lojmanın oturulamaz durumda olduğunu belirtti. Lojmanın oturulamaz kararı alınmasıyla camiye imam atanması durduruldu.

Köylüler, 6 yıldır tüm imkanlara sahip olan camide imam eksikliği nedeniyle ibadetlerini tam olarak yerine getiremiyor. İmam atanması için birçok yol deneyen köylüler, henüz bir çözüm bulamadı. Köyde imam olmadığı için vatandaşlar, namaz kılmak amacıyla ibadetlerini kendi aralarından bilen kişilerle yapabiliyor. Köylüler, tam donanımlı olan bu camide ibadetlerini tam anlamıyla gerçekleştirebilmek için imam atanmasını sabırsızlıkla bekliyor.

Türkiye’nin en büyük gölünde kuraklık alarmı… Bir yılda 12-13 metre çekildi! Türkiye’nin en büyük gölünde kuraklık alarmı… Bir yılda 12-13 metre çekildi!

“Her türlü imkan sağlanmıştır ama şu lojman yüzünden bir türlü imam gelmedi”

Köyün eski muhtarı Mustafa Çatan, imamın atanabilmesi her türlü yolu denediklerini belirtti.

Çatan, “Mühendisi buraya getirdim. O zaman bana dedi ki çalışmaya gerek yok. Merkeze mühendisle beraber gittik. Rize'den gelenler arabadan iner inmez burada çalışma yapmanıza gerek yok biz buraya onay vermiyoruz. Daha önceden müftülüğe gittim. En son Ramazan ayında müftü beye gittim. Ramazan bayramı için bana imam ver dedim. Bana ‘depom yok oradan çıkarıp vereyim' dedi. Bir öğrenci bulduk. Ramazan'da idare ettik. Ben müftülüğe ‘imamı camiye mi lojmana mı veriyorsunuz' dedim. Onlarda bana camiye veriyoruz dedi. Fakat nerede kalacak dediklerinde barınma sorununu ben halledeceğim dedim. Ben ona bir yer bulacağım. Öyle kaldık. 2018 yılında büyük bir heyelan oldu. Heyelan olduğu zaman bu ırmak baraj gibi oldu. Yukarıdan da bir su gelince bu balkonu koparttı. Yeni yapılmıştı. O zaman kötü görünüyordu ama ben buraya bir sürü masraf ettim. Lojman oturulmaz haldedir diyor. İmam var iken 15-20 öğrencisi vardı. Yerimiz de var. Her türlü imkan sağlanmıştır ama şu lojman yüzünden bir türlü imam gelmedi” ifadelerini kullandı.

“Kuran öğrenmek istiyoruz”

Köydeki çocuklardan Mustafa Mete Çatan, camide sadece Cuma namazlarını kılabildiklerini ifade ederek, “Köyümüze 6 senedir hoca gelmiyor. Kuran öğrenmek istiyoruz. Bir tek Cuma namazlarına gelebiliyoruz. Cuma namazını köyümüzden biri kıldırıyor” dedi.

“İmam istiyoruz”

Köyde imamın kalabileceği bir yer her türlü bulabileceklerini söyleyen Hasan Çatan, “İmam yok sadece sıkıntımız bu. İmam istiyoruz. Boşta imam memlekette çok ama buraya bir türlü atama yapmıyorlar. AFAD öyle bir rapor yazdı ki buradaki lojman gözükmüyor. Oturulmaz diye bir rapor yazdı. İmamı biz burada her türlü barındırırız. Bir ev buluruz. Mahallede boş evimiz çok. Yeter ki imam gelsin” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA