Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın koordinasyonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yönelik iyileştirmeleri içeren bir çalışma üzerinde son aşamaya geldi. Bu hafta Kabine toplantısında sunum yapacak olan yetkililer, en düşük emekli aylıklarından başlayarak çeşitli senaryoları değerlendirecek.
Memur ve memur emeklisinin yüzde 49.25'lik maaş artışına karşın, işçi ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranının yüzde 37.57'de kalması kamuoyunda beklentilere neden oldu. Cevdet Yılmaz liderliğindeki çalışma, bu adaletsizliği düzeltmeyi hedefliyor.
Emekli Zammında Yeni Seçenekler
Mevcutta 7 bin 500 lira olarak uygulanan en düşük emekli aylığına dair kök aylık ve bu tutar üzerine düzenleme seçenekleri içeren tablolar hazırlandı. Yapılacak düzenleme ile en düşük emekli aylığına yönelik farklı senaryoların da yer aldığı çalışma, Kabine toplantısında masaya yatırılacak.
Emekliye Refah Payı Verilecek Mi?
Hazine ve Maliye Bakanlığı, EYT'nin maliyeti, enflasyonla mücadele ve bütçe dengelerini dikkate alarak farklı oranlar üzerinde durdu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Işıkhan ve Şimşek, Emekli Sandığı emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasındaki 11.68 puanlık zam farkının refah payı ile giderilmesi konusunda alternatifleri ele alacak.
Zamlı Maaşlar Ne Zaman Yatacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın farklı yüzdelik oranları değerlendirip karar vermesi beklenirken, Kabine toplantısının ardından çalışma kamuoyuyla paylaşılacak ve yasalaşması için Meclis'e sevk edilecek. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın belirttiği 2024 yılı zam oranlarındaki eşitleme refah payı ayarlamasıyla gerçekleşebilir. SSK emeklileri 17-26 Ocak, Bağ-Kur emeklileri de aylıklarını 25-28 Ocak arasında alacak. Yasal düzenlemenin 17 Ocak tarihine kadar yetişmesi mümkün görünmüyor, bu nedenle düzenleme sonrası refah payı fark olarak hesaplara yatacak.