1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe giren Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin geçici 10. maddesi, eski tip ehliyetlerin değiştirilmesini zorunlu kılmıştı.

Ancak, nüfus müdürlüklerinde yoğunluğun azaltılması amacıyla, 1 Ocak 2016 öncesinde düzenlenen eski tip sürücü belgelerinin değiştirme süresi, 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatıldı.

Uyku Apnesi Olanlar Ehliyet Alabilir Mi?

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Uyku Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, uykunun sağlığın altın anahtarı olduğunun vurgulayarak şunları söyledi:

Bizim yasalarımıza göre bu yıl 31 Aralık 2024 tarihi eski sürücü belgelerinin son tarihi. Yani eskiden biz bir sürücü belgesi alırdık, bu ömür boyu geçerli olurdu. 2016 yılında çıkan yasayla birlikte artık sürücü belgeleri eğer ağır vasıtaysa 5 yılda bir, diğerleri ise 10 yılda bir yenilenmek zorunda ve her yenilenişte bir sağlık raporu alınması gerekiyor.

Emeklilik hayali kuranlara kötü haber! Emeklilik yaşında yeni dönem Emeklilik hayali kuranlara kötü haber! Emeklilik yaşında yeni dönem

Bu sağlık raporlarında uyku apnesi sendromunun sorgulanması artık yasal bir zorunluluk. Uyku apneli kişilerin direksiyon başına geçmemesi lazım ya da geçeceklerse mutlaka tedavi olup ondan sonra geçmeleri gerekiyor”

EHLİYET YENİLEME İÇİN RANDEVU NASIL ALINIR?

Ehliyet yenileme işlemi için randevu almak oldukça kolaydır. İşte randevu alma yöntemleri:

  • Alo 199'u Arayarak Randevu Alın: Ehliyet yenileme işlemi için Alo 199'u arayarak randevu alabilirsiniz.
  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü'nün İnternet Sitesi: Online randevu almak için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü'nün resmi internet sitesi olan nvi.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
  • e-Devlet Üzerinden Başvuru: Ehliyet yenileme işlemi için e-Devlet sistemine giriş yaparak online başvuru yapabilir ve randevu alabilirsiniz.

EHLİYET DEĞİŞİMİ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

Eski tip ehliyetinizi yenilemek için aşağıdaki belgeleri hazırlamanız gerekmektedir:

  1. Nüfus cüzdanı veya T.C. kimlik kartı
  2. Eski tip ehliyet
  3. Biyometrik fotoğraf (2 adet)
  4. Harç ücreti için dekont
  5. Sürücü olur niteliği taşıyan sağlık raporu
  6. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü'nde vereceğiniz parmak izi
  7. Kan grubunu belirleyen belge (Beyan etmeniz yeterlidir)

Bu belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlayarak randevu aldığınız gün ve saatte nüfus müdürlüğüne gitmeniz gerekmektedir.

Muhabir: ÖZKAN ÇELİK