Vombat dışkısı, genellikle "küp" şeklinde olup, vombatların teritoryal sınırlarını belirleme ve çiftleşme partnerlerini cezbetme amacıyla kullanılan ilginç bir özelliğe sahiptir. Ek olarak, vombat dışkısı, içinde birçok farklı mikroorganizma barındıran bir ekosistem olarak bilim insanlarının dikkatini çekmiştir. Soft Matter adlı akademik dergide yayımlanan verilere göre, vombatların bağırsaklarının kolon bölümünde kuruyarak, kasılmalar sayesinde dışkının küp şeklini almasını sağlar.

Araştırmacı Dr. Scott Carver, "Vombatlar, kendilerine özgü olarak küp şeklinde dışkı üretmeleriyle ünlüdür. Bu nispeten tek tip, düzgün şekillendirilmiş dışkı üretme yetenekleri, hayvanlar aleminde benzersiz bir özellik taşır," şeklinde açıklama yaptı.

Vombat nedir?         

Vombatlar, genellikle tek başlarına veya küçük gruplar halinde yaşayan, geceleri aktif olan hayvanlardır. Genellikle çalılık ve ormanlık alanlarda bulunurlar.

TÜİK sözleşmeli personel alımı yapacak! TÜİK sözleşmeli personel alımı yapacak!

Vombatlar, Avustralya'ya özgü bir familya olan Vombatidae içinde sınıflandırılan orta büyüklükte memelilerdir. En bilinen türü ortak vombat ya da Avustralya vombatı (Vombatus ursinus)'dır. Vombatlar, torbalı hayvanlar sınıfına aittirler ve kangurularla ve koalalarla aynı familyaya, Diprotodontia'ya dahildirler.

Vombatlar genellikle güçlü pençeleri ve kuvvetli dişleri olan, kısa bacaklı, yuvarlak vücutlu hayvanlardır. En belirgin özellikleri, genellikle sert ve kuru olabilen, küre şeklinde dışkılarıdır. Vombatlar genellikle otçul beslenirler ve genellikle bitki örtüsünü kazarak veya ağaç dallarını yiyerek beslenirler.

Kaynak: Almıla Nur Berilğen