Manisa’da 22 Haziran tarihinde yaşanan geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın büyük bir çevre felaketine yol açmış, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Manisa İl Müdürlüğü ve Muradiye Organize Sanayi Bölgesi yönetimi duruma el koyarak, firmanın faaliyetlerini sona erdirmiş, cezai işlem uygulayarak, firmaya fabrikanın içindeki atıkları boşaltması için 30 Kasım 2023 tarihine kadar süre vermişti. Bakanlığın verdiği sürenin sona ermesinin ardından 28 Aralık 2023 tarihinde çekilen fotoğraflar tüm bunların aksini belgeliyor. Firmanın verilen cezalara rağmen faaliyetine devam ettiğini ortaya koyan bu fotoğraflar infiale neden olacak kadar olayın korkunç yüzünü gün yüzüne çıkarıyor. Firmanın faaliyetlerine hala devam ettiğine dair Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Manisa İl Müdürlüğü’ne yapılan şikayetlerin neden hala işleme konmadığı ve müdürlük tarafından firmanın denetlenip denetlenmediği ise merak konusu.

MANİSA’DA geçtiğimiz 22 Haziran tarihinde bir geri dönüşüm tesisinde geri dönüşüm atıklarının patlaması sonucu çıkan yangın 19 saatte kontrol altına alınabilmiş, poliüretan malzemelerin yanması nedeniyle çıkan siyah duman tüm Manisa’nın üstünü kaplayarak, yanan kimyasal madde rüzgarın da etkisi ile İzmir’e kadar ulaşmıştı.

Bakanlık Fabrikanın Boşaltılması İçin 30 Kasım 2023’e Kadar Süre Vermişti

Yangın sonrası yapılan soruşturma sonucu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı fabrikanın geri dönüşüm için atık alma iznini iptal etmiş ve yangın sonrasında fabrika alanında kalan kimyasal maddelerin boşaltılması için geçtiğimiz 30 Kasım’a kadar süre vermişti.

Çalışma Ruhsatı İptal Edilmişti

Aynı soruşturma kapsamında Muradiye Organize Sanayi Bölgesi yönetimi de firmanın işyeri açma ve çalıştırma ruhsatını iptal ederek, fabrikayı çalışmaktan men etmişti.

Müdürlük, Çevre Felaketi Yaşandığını Doğrulamıştı

Yaklaşık 50 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olan fabrikadaki poliüretan maddenin tutuştuğu yangında Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü de duruma müdahil olmuş ve yapılan yazılı açıklamada tesisin aynı parsel üzerinde, aynı kişiye ait iki firma olarak kayıtlı bulunduğu belirtilmişti. İşletmelerin fiziksel koşullarının uygun olmaması ve çevre kirliliğine neden olması nedeniyle çevre izin ve lisanslarının iptali için bakanlığa bildirimde bulunulduğu aktarılarak tesise çevre kirliliği oluşturması sebebiyle 7 milyon 330 bin 578 lira idari para cezası uygulandığı duyurulmuştu.

Manisalılar Pencerelerini Açamamıştı

Yangında her ne kadar can kaybı yaşanmamış olsa da, Yunusemre İlçe Sağlık Müdürlüğünce yangın sırasında yapılan açıklamada yangına yakın yerlerde oturan vatandaşlardan pencere açmamaları, havayı doğrudan solumamaları tavsiye edilmişti. Dumanlar Manisa'yı aşmış İzmir'i kaplamıştı.

Savcılık Soruşturması Devam Ediyor

Olaya el koyan savcılığın ön soruşturması devam ederken, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği fabrika alanında kalan kimyasal maddelerin boşaltılması süresi de sona erdi.

6 Ayda Değişen Bir Durum Yok! 28 Aralık’ta Çekilen Fotoğraflar Her Şeyi Ortaya Koyuyor

22 Haziran tarihli o yangın, Manisa’da büyük bir çevre katliamına neden olurken, insan ve çevre sağlığını tehdit eden fabrikada tüm yasal engellemelere rağmen çalışmaların devam ettiği 28 Aralık tarihinde çekilen fotoğrafla belgelendi. Tesiste yeni atık malzemelerin yığınlar halinde biriktirilmeye devam ettiği gözlenirken, verilen kapatma planını uygulamayan firmanın Manisa’yı yeni bir faciaya sürüklediği ortaya çıktı.

Hem bölgeye yakın konutlarda oturan vatandaşlar hem de Muradiye OSB içindeki fabrikaların yetkilileri firmanın faaliyetlerine devam ediyor olmasından rahatsız ve tedirgin.

Geri dönüşüm tesisi yakınındaki konutlarda oturan vatandaşlar firmanın Bakanlık tarafından süre tanınarak uygulanması gereken kapatma planını uygulamadığı gibi, firmalarına her geçen gün daha fazla atık aldıklarını, gelişi güzel ve vahşi şartlarda depolamaya devam ettiklerini iddia etti.

Tesis Atık Toplamaya ve Depolamaya Devam Ediyor

Yangın çıkan tarihte firma içerisinde bulunan malzemenin mevzuat çerçevesinde bertaraf edilerek firmanın kapatılması gerekirken, geri dönüşüm tesisinin yeni malzeme almaya devam ettiği ve bunları çöpten tepeler oluşturacak şekilde yığdığı gözlemlendi, yetkililerin bu durum karşısında ne yaptığı kamuoyunca merak ediliyor.

Kapatma planı tamamlanıp içerideki malzemeler boşaltılmadan mühürleme işlemi gerçekleşemediğinden, sistem tam anlamıyla kilitlenmiş durumda. Mevzuatın açıkları ve denetimsizlik sebebi ile firmanın kendisine tanınan sürede iş yerini kapatmaya yönelik sorumluluğunu yerine getirmemesi ve firmanın çalışmalarına devam etmesi vatandaşlar tarafından büyük tepki topluyor.

Kapatma Planı Süresince Mühürleme Uygulanamıyor

2006’dan bu yana aynı yerde çıkan 4. yangın olduğuna dikkat çeken komşu fabrika sahipleri, “Bu kaçıncı yangın, daha kaç kez yanması gerekiyor” diyerek can ve mal kayıplarının önüne geçmek için acilen duruma müdahale edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Öte yandan bakanlık tarafından verilen kapatma planına uyulmadığını ve hiçbir şekilde firmanın denetlenmediğine dikkat çeken vatandaşlar, yükselen çöp dağlarını endişe ile izlediklerini belirtti.

Sıla bebek davasında şok eden detaylar… Anne kanlı bezi çöpe atmış! Sıla bebek davasında şok eden detaylar… Anne kanlı bezi çöpe atmış!

Kapatma planı verilen bir işletme ilgili idarece mühürlenemediğinden konu Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğü tarafında denetlenmeyi bekliyor.

Muradiye OSB Sorumluluk Alanında Bulunan Firmanın Kapatılması İçin, Kapatma Planının Tamamlanması Ve İçerideki Malzemenin Bertaraf Edilmesi Bekleniyor

Öte yandan edinilen bilgiye göre Organize Sanayi Bölgesi’nin, tesise malzeme girişinin devam ettiğini belirterek kapatma planının ne aşamada olduğu hakkında 2023 Kasım ayı içerisinde bilgi talebi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne başvurduğu öğrenildi.

Editör: Nuray Bozkurt