5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 89.’ncu yıldönümü sebebiyle CHP Kadın Kolları tüm illerde eş zamanlı olarak basın açıklaması yaptı. CHP Manisa İl Kadın Kolları Başkanı Şadiye Uysal, CHP İl Başkan Yardımcısı İlksen Özalper, CHP Şehzadeler İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülay Yeşilok, CHP Yunusemre İlçe Kadın Kolları Başkanı Av. Pınar Kına ve kadın kolları üyeleriyle birlikte parti binasında basın açıklaması düzenledi.
“Kadınlar Hala Siyasette Eşitsizlikle Karşı Karşıya”
CHP Manisa İl Kadın Kolları Başkanı Şadiye Uysal yaptığı açıklamada ilk olarak 5 Aralık 1934 tarihinde kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin ardından 1935 yılında kadın milletvekilinin meclisteki oranının 4,6 olduğunu hatırlattı.
1935 yılında parlamentoda kadın temsilinde Türkiye’nin dünyada ikinci ülke olmasına rağmen günümüzde son sıralarda yer aldığını ifade eden CHP’li Uysal açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bu gurur tablosunun üzerinden 89 yıl geçmesine rağmen, kadınlar hala siyasette birçok eşitsizlikle karşı karşıya. Parlamentolar Arası Birlik’in 2023 verilerine göre dünyada parlamentoda kadın temsilinde 186 ülke arasında en alt sıralara geriledik. Pakistan, Suudi Arabistan ve Somali eşit temsilde bizim önümüzdeler. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) Haziran 2023 raporuna göre; Türkiye’de kadınların siyasete katılımı OECD ortalamasının da gerisinde kaldı. Raporda, Finlandiya’da kabinede kadın temsil oranı yüzde 64.3 iken Türkiye’de bu oran yüzde 5.9 ‘dur. Yine aynı rapora göre, Bakanlar Kurulu’nda kadın temsili konusunda 42 ülke arasında 38. sırada yer alıyoruz. Parlamentoda kadın temsilinde Güney Kore’den sonra, Bakanlar Kurulu’nda ise Çek Cumhuriyeti’nden sonra geliyoruz. Kadın kimliğinin, ulusal meclislerde ve yerel yönetimlerde temsili için kritik eşik yüzde 33’dür. Yüzde 33’ün altındaki bir oran, kadınların temsil edilmediği anlamına gelmektedir.”
“Türk Toplumu Daha Çok Kadın Siyasetçi Görmek İstiyor”
Açıklamasında kadının siyasetteki yerinin ve sayısının her geçen yıl düştüğüne dikkat çeken CHP Manisa İl Kadın Kolları Başkanı Uysal sözlerine şöyle devam etti: “1934 yılından bu yana 24 Genel Seçim gerçekleşti. Toplam 11 bin 985 milletvekili Meclis’te görev yaptı. Bu vekillerin sadece 717’si kadın. 2023 genel seçimlerinde Hüda-Par ve Yeniden Refah Partisi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girmesiyle, Cumhuriyet tarihinin en cinsiyetçi parlamentosu oluştu. 600 milletvekilinin sadece 119’u yani yüzde 19.83’ü kadın. 27. Dönem parlamentosunda yüzde 17.1 olan bu oran, 28. Dönemde sadece yüzde 2, 73 artabildi. Yine kritik eşik olan yüzde 33’ü bile yakalayamadık. Oysa 2022’de yapılan bir araştırmaya göre, Türk toplumu kadının siyasette daha fazla temsil edilmesini istiyor. Verilere göre, kadınların yüzde 71’i, erkeklerin yüzde 54’ü kadın siyasetçi sayısı artınca, Türkiye’nin gelişeceğini, daha iyi bir toplum haline geleceğini düşünüyor.”
“19 Yerel Seçimde Sadece 159 Kadın Belediye Başkanı Seçildi”
Basın açıklamasında söz alan CHP Yunusemre İlçe Kadın Kolları Başkanı Av. Pınar Kına ise genel seçimlerde olduğu gibi yerel seçimlerde de kadın adaylara yeteri kadar yer verilmediğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Önümüzde yerel seçimler var. Ülkemizde 1930-2019 yılları arasında yapılan 19 yerel seçimde, toplamda sadece 156 kadın belediye başkanı seçildi. Erkeklerde ise bu sayı 32 bin. 31 Mart yerel seçimlerine göre 1389 belediye başkanının sadece 22’si, yani yüzde 2’si kadın. 2019 sonuçlarına göre, Türkiye’deki 50.217 muhtardan sadece 1.119’u; yani yüzde 2’si kadın. Kadın belediye meclis üyesi oranı en fazla yüzde 11, kadın il genel meclis üyesi oranı ise en fazla yüzde 3 olabildi.”
“Ana Hedefimiz Tam Eşitlik”
CHP Şehzadeler İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülay Yeşilok ise açıklamanın son kısmında partisinin hedefinin siyasette kadın-erkek eşitliğini tam olarak sağlamak olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanması eşitlik mücadelesinin önemli parçasıdır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak ana hedefimiz tam eşitliktir. Bu konuda dev bir adım atmış ve kadınların siyasette eşit temsilini sağlayabilmek amacıyla Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik öngören teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunmuştuk. Listelerin bir kadın bir erkek şeklinde "fermuar yöntemi” ile yapılmasını şart koşmuştuk. Teklifimiz, AKP ve MHP oyları ile reddedilmişti. Bu konudaki kararlılığımız devam ediyor. Şu anda Partimizin üst yönetimini oluşturan Gölge Kabine’nin yarısı kadın, yarısı erkeklerden oluşuyor. Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak, son üç yılda partimize yaklaşık 165 bin yeni kadın üye kazandırdık. Yüzde 30’un altında olan kadın üye oranımızı yüzde 37’ye çıkardık. Kadınların siyasette daha aktif olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki seçimlerde kadın temsilini en az ikiye katlamaya kararlıyız. Belediye meclisi üyeliklerinde fermuar sistemi uygulanmasını çok önemsiyoruz. Tüm CHP’li belediyelerde eşitlik birimi kurulmasını ve yerel yönetim kadrolarında yüzde 50 cinsiyet kotası uygulanmasını hedefliyoruz.”