Bakırlıoğlu, tarıma ayrılan bütçenin önceki yıllarla aynı seviyede kalmasına dikkat çekerek, “2025 tarım bütçesinde çiftçimizin ödeyemediği borçlarının çözümüne ve yeniden üretime katılabilmesine dair yeni hiçbir şey yok” dedi.
Bakırlıoğlu, tarımsal destekleme ödemelerinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) içindeki payının 2023’ten beri binde 2 seviyesinde sabit kaldığını belirtti. “2003 yılında bu oran binde 6’ydı. Çiftçinin borcu, verilen destek bütçesinin neredeyse 5.5 katı. Bu bütçeyle bu borç nasıl kapanacak?” diye sordu.
2025 bütçesinde tarıma toplamda 706 milyar TL ayrıldığını belirten Bakırlıoğlu, tarımsal destek ödemeleri için yalnızca 135 milyar TL tahsis edildiğini vurguladı. 2011 yılında tarımsal desteklemenin bütçeden aldığı payın yüzde 2.2 olduğunu, 2024’te bu oranın yüzde 0.8’e düştüğünü aktaran Bakırlıoğlu, “Tarım Kanunu’nun 21. Maddesine göre, bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz. Yani sunulan bu bütçe hem kanuna aykırı hem de çiftçimizin ağır girdi maliyetlerine rağmen borçla üretime devam ederken, çiftçilerimize derman olmaktan çok uzakta” dedi.
Bakırlıoğlu, 2023 yılındaki tarımsal destekleme ödemesinin 63 milyar 326 milyon TL, 2024’te ise 91 milyar 500 milyon TL olduğunu hatırlatarak, “2025 bütçesinde tarımsal destek ödemesi 135 milyar TL. Desteklemelerin GSYİH’ya oranı da binde iki. Çiftçinin borcu ise 2023’ten bu yana yüzde 26 artmış durumda” ifadelerini kullandı.
Gelen bütçenin çiftçileri yeniden üretime katılması için yeterli olmadığını belirten Bakırlıoğlu, “İktidarın açıkladığı 2025 tarım bütçesi, ne yazık ki çiftçimizi bir kez daha hayal kırıklığına uğratmıştır. Çiftçimiz borçlanmadan üretmez halde. Getirilen ihracat kotaları ve yasakları nedeniyle ürettiği birçok ürünü para etmiyor” dedi.
Son olarak, Bakırlıoğlu, iktidarın çiftçileri ve sorunlarını görmezden gelmesi durumunda Türkiye’nin tarımda dışa bağımlı hale geleceğini öne sürdü. “Devlet, tarımsal desteklemeyi üretimi destekleyip, yurttaşların daha uygun fiyata daha kaliteli ürüne ulaşabilmesi için veriyor. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı bu kaygıdan uzak” diye ekledi.
Bakırlıoğlu, çiftçilerin borçlarının faizsiz olarak yapılandırılması ve üretime devam edebilmeleri için acil destek verilmesi gerektiğini vurguladı.