Ülkemize uzun süre önce yerleşmiş olan ünlü İtalyan şef Danilo Zanna, uzun zamandır MasterChef Türkiye yarışma programında jüri üyeliği yapıyor. Zaman zaman ise yaptığı efsane tiramisu ile gündeme geliyor. 

Danilo Şef’in imza tabağı olan Al Beni Yukarı (Tiramisu) tarifi oldukça merak ediliyor ve araştırılıyor. Sizin için Danilo Şef’in tiramisu tarifini araştırdık… Şefin tarifiiyle benzersiz bir tiramisu yapmak için aşağıdaki adımları takip edin!

Danilo Şef’in Tiramisu Tarifi

Tiramisu için; “Tiramisu, al beni yukarı demek. Tam italyanca tercümesi budur.” diyerek çok fazla aşamadan oluşmayan bir tatlı olduğunu belirten Danilo Şef, Tiramisu yapımında tatlının öncelikle "Sabayon" yani kedi dili diye ifade edilen kurabiyemsi zemininin yapılmasını ve bu kurabiyenin ıslanınca parçalanmamasının ise püf noktası olduğunu belirtmişti. 

Danilo Şef’in tiramisu tarifi aşağıdaki gibidir:

Malzemeler:

  • 80 gr pudra şekeri
  • 50 gr yumurta sarısı
  • 160 gr mascarpone peyniri
  • 160 gr krema
  • 12 adet kedidili bisküvi
  • Duble espresso* 1 tatlı kaşığı süt
  • Kakao (üzerini süslemek için)

Yapılışı:

  • Öncelikle miksere yumurta sarısı ve pudra şekeri koyarak karıştırmaya başlayın. Çırpıcı da kullanabilirsiniz ama burada amaç hızlı çırpmak değil, karıştırmak. Yumurtaların kabarmasına gerek yok, yalnızca homojen bir karışım elde etmeliyiz.
  • Yumurta sarısı ve pudra şekeri karıştıktan sonra parça parça mascarpone peynirini de eklemeye başlayın ve karıştırmaya devam edin.                        
  • Mascarpone peyniri bitince yavaş yavaş kremayı ilave etmeye başlayın ve iyice karıştırın. Karışım tamamen homojen hale geldikten sonra tel süzgeçten geçirin, tamamen pürüzsüz olmasını sağlamak önemli.
  • Karışımı sifona alın. Kapağını kapatıp gaz tüpünün dolduğundan emin olduktan sonra iyice çalkalayın. Buzdolabında yarım saat dinlendirin.
  • Espresso’yu hazırlayın, içine bir tatlı kaşığı da süt ekleyin.
  • Kedidili bisküvileri sütlü ve kahveli karışımla ıslatın, servis tabağına dizin.
  • Sifondaki tiramisu kremasını bisküvilerin üzerlerine sıkın, diğer kedi dillerini de kahveye batırıp üstünü kapatın.
  • En üste yine krema sıkın ve kakao tozu serperek servis etmeye hazır hale getirin. 

Danilo Sef Tiramisu Tarifi 2

Danilo Zanna, aynı zaman da Filo D’olio adında bir restoran sahibi. İzmir İstinyepark ve Vadistanbul’da şubeleri bulunan Filo D’olio eşsiz lezzetleriyle hizmet veriyor.

Haftanın 7 günü hizmet veren restaurant ülkenin dört bir yanından gelen ziyaretçilerini de ağırlıyor. Aynı zamanda şefin bu meşhur tiramisusu da menüde yer alıyor. 

Gidip yerinde denemek isteyenler için Danilo Zanna’nın meşhur tiramisu fiyatı: 205 TL'dir.

Danilo Şef tiramisu tarifini sizinle paylaştık. Siz de dilerseniz evlerinizde yapabilir, dilerseniz Filo D’olio’yu ziyaret ederek tadına bakabilirsiniz. Afiyet olsun!

Aleyna Tilki'nin Boyu Kaç? Kimdir? Kaç Yaşında? Nereli? Aleyna Tilki'nin Boyu Kaç? Kimdir? Kaç Yaşında? Nereli?

Danilo Sef Tiramisu Tarifi 1

Tiramisu Nedir?

İtalyan mutfağında oldukça popüler bir tatlı olan tiramisu, çok yağlı ve yumuşak bir peynir olan mascarpone ve 'biscotti savoiardi' denilen bisküvilerle yapılır. Az malzemeyle yapılan bu eşsiz tatlı dünya genelinde İtalyanlarla anılır ve çok sevilerek tüketilir. T

ürkiye'de ise mascarpone peynirini bulmak oldukça zor ve her zaman mümkün olmadığı için tariflerde genellikle tuzsuz labne peyniri kullanılır. Biscotti savoiardi'yi ise marketlerde kedidili bisküvi adıyla bulabilmek mümkündür. 

Danilo Sef Tiramisu Tarifi 3

Tiramisu’nun Tarihi

İtalyan mutfağının en bilinen ve sevilen tatlılarından olan tiramisu, popülerliği sebebiyle hakkında birçok farklı rivayet bulunan bir tatlı olarak da dikkat çekmektedir. Hala ilk olarak kim tarafından ve nerede yapıldığı merak edilen tatlının bir de dilden dile dolaşan hikayesi vardır:

“17. yüzyılda Toskana Dükü Cosimo III de Medici, Siena şehrini ziyaret etmeye karar veriyor. O dönemlerde tatlı, daha çok soylu ve varlıkların yiyebildiği önemli bir zenginlik göstergesi sayıldığından Siena şehrindeki pastacılar dükü onurlandırmak için hemen özel bir tatlı hazırlama yarışına giriyorlar. Pastacılar dük için çok basit malzemelerle hazırlanan ama oldukça güçlü afrodizyak etkisine sahip olduğu söylenen bir tatlı hazırlıyor. Dük, ziyareti sırasında yediği bu tatlıyı çok beğenince tatlının tarifi dilden dile dolanmaya başlıyor ve bir anda ünleniyor. O dönem ismi "Zuppa del Duca" yani "Dük’ün Çorbası" olan bu tatlının tarifini de yanında alıp Floransa'ya giden Toskana Dükü Cosimo III de Medici sayesinde tatlı daha çok tanınmaya başlıyor. O dönem Floransa'da yaşayan İngiliz entelektüellerinin arasında da gitgide ünlünen bu tatlı, kısa süre içinde İngiltere'de de popülerleşiyor ve ismi İtalyanca "Beni yukarı çek" anlamına gelen "tiramisu" olarak anılmaya başlıyor.”

Halk arasından anlatılan ve dilden dile dolaşan bu hikayenin sadece bir efsane olduğunu düşünenlerin sayısı da oldukça fazla. Çünkü "tiramisu" isminin ilk olarak 1969 yılında konuşulmaya başladığı, 1980'lerde ise ilk kez sözlüğe girdiği söylenenler arasında.

Yakın geçmişe dayanan bu hikayeye göre ise Carminantonio Lannaccone isimli bir pasta şefi Milano'ya göç ediyor ve Treviso'da "Piedigrotta" adlı bir restoran açıyor. Adını duyurabilmek için bölgenin günlük lezzetlerine dayanan bir tatlı hazırlamaya karar veriyor ve kahve, kremalı mascarpone, yumurta ve kedidili bisküvileri bir araya getirerek denemeler yapmaya ve üzerinde çalışmaya başlıyor.

Yaklaşık olarak 2 yıl boyunca yaptığı denemeler sonunda istediği mükemmel lezzete ulaşmayı başarıyor. İçine koyduğu espressodan esinlenerek ismini de "Beni al" anlamına gelen "tiramisu" koyduğunu söyleniyor. 

Muhabir: Özkan Çelik