Malatya'da meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 5.9 büyüklüğündeki ve 10:46'da gerçekleşen deprem, birçok Android kullanıcısına depremden 10-20 saniye önce uyarı gönderildi.

AFAD tarafından yapılan açıklamada, Malatya Kale merkezli 5.9 büyüklüğündeki depremin Elazığ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Erzincan, Adıyaman, Kahramanmaraş, Batman, Tunceli ve Kayseri gibi çevre illerde de hissedildiği belirtildi. Deprem sonucunda 4 binada hasar meydana gelirken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Can kaybı yok" ifadesini kullandı.

Android Deprem Uyarı Sistemi, telefonların içindeki sensörler aracılığıyla sismik dalgaları algılayarak deprem dalgalarının hızını ve büyüklüğünü belirliyor. Android Deprem Uyarı Sistemi, Malatya’daki depremde de kullanıcılara hızlıca bilgi verdi. Peki Android Deprem Uyarı Sistemi nasıl açılır? Deprem Uyarı Sistemi nedir?

Android Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Açılır?

Kullanıcıların Android Deprem Uyarı Sistemi’nden faydalanabilmesi için kablosuz bağlantı veya veri bağlantısının açık olması gerekiyor.

Deprem bildirimi almak için aşağıdaki adımlar izlenebilir:

Manisa’da Gıda Günü etkinliği Manisa’da Gıda Günü etkinliği

Telefonunuzun Ayarlar uygulamasını açın.

Konum > Konum Servisleri > Deprem Uyarıları’na dokunun.

Deprem Uyarıları’nı açın.

Bu sistemin her bölgedeki depremler için uyarı vermeyebileceği, bazen uyarı alırken depremi hissetmeyebileceğiniz de belirtiliyor. Uyarı, sarsıntı başlamadan önce, sırasında veya sonrasında alınabiliyor.

Deprem Uyarı Sistemi Nedir?

Google, 2020 yılında dünyanın en büyük deprem algılama sistemini kullanıma sunmuştu. İlk olarak ABD’de başlatılan sistem, sonrasında Yunanistan ve Yeni Zelanda’ya da geldi. Türkiye, Filipinler, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan gibi ülkelerde de uygulanmaya başlandı. Google, bu sistem sayesinde kullanıcılarının depremlerden saniyeler önce uyarılmasını sağlayarak daha güvenli bir yere geçmelerine yardımcı olmayı hedefliyor.

Kaynak: Haber Merkezi