Türkiye’nin 2025 asgari ücret tartışmaları, finans piyasalarının odağında. Aralık ayında başlayacak olan görüşmeler, büyük önem taşıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücreti önemli ölçüde artırmış ve bu yıl için yüzde 49’luk bir artış yapmıştı. Ancak, finans piyasaları bu artışın iç talebi artırarak mevcut yüzde 62 enflasyonu kontrol etmeyi zorlaştırdığını düşünüyor. Merkez Bankası, enflasyonu bu yıl yüzde 38’e ve 2025 sonuna kadar yüzde 14’e düşürme hedefi de zor.

Yumurtada ‘Son tüketim tarihi’ kalkıyor mu? Yetkili isimden çarpıcı açıklamalar! Yumurtada ‘Son tüketim tarihi’ kalkıyor mu? Yetkili isimden çarpıcı açıklamalar!

İşgücünün Üçte Birinden Fazlası Asgari Ücretli

Bloomberg’den aktardığı bilgilere göre, Türkiye’de işgücünün üçte birinden fazlası asgari ücretle çalışıyor. Ancak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde piyasa dostu politikalara odaklanan bir ekonomi ekibi kurulmuş durumda.

Yüzde 25-30 Oranında Bir Artış Öngörülüyor

2025 yılı için Deutsche Bank analistleri Christian Wietoska ve Yiğit Onay, yıl sonu enflasyonunun yüzde 42, 2025 yılı için ise yüzde 23 olacağını tahmin ediyor. Bu durumda, 2025 yılında asgari ücrete yapılacak tek bir zamla yüzde 25-30 oranında bir artış öngörülüyor. Analistler, asgari ücret artışının Merkez Bankası’nın enflasyon hedefleriyle uyumlu tutulmasının yatırımcılara Türkiye’nin enflasyonu kontrol altına alma konusunda ciddi olduğu mesajını vereceğini belirtiyor.

640Xauto-23

Christian Wietoska ve Yiğit Onay, yüzde 30’un üzerindeki bir artışın, Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflerini tutturmasını zorlaştırabileceğini ifade ederek, tüketicilerin alım gücünü desteklerken enflasyon üzerindeki baskıyı sınırlamak için yüzde 25 civarında bir artışın daha uygun olacağını vurguladı.

Kaynak: Bloomberg