Sosyal medya fenomeni Dilan Polat, eşi Engin Polat ve ailelerine ait 6 şirket ile fenomen Tolunay Topal’ın şirketi hakkında yürütülen vergi suçu soruşturması tamamlandı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, toplamda 295 milyon TL kamu zararı oluştuğunu tespit etti.
Başsavcılık tarafından hazırlanan iddianamelerde, Polat çiftine ait şirketlerde sahte fatura düzenleme, muhasebe hileleri ve çifte defter tutma iddiaları yer aldı. İddianameye göre, şirketlerde kamu zararına neden olan işlemler zincirleme şekilde gerçekleştirilmiş.
Engin Polat ve Dilan Polat’ın yanı sıra baba Sezgin Polat, mali müşavir Ahmet Gün ve fenomen Tolunay Topal da sanık olarak iddianamede yer aldı.
Sosyal medya fenomeni Dilan Polat, eşi Engin Polat ve ailesine ait 6, fenomen Tolunay Topal'a ait 1 şirket hakkında yürütülen vergi suçu soruşturması tamamlandı. Şirketlerde toplam 295 milyon 131 bin 368 TL kamu zararı olduğu tespit edildi. Dilan Polat ifadesinde ise, “Devlete bir borcumuz varsa ödemek isteriz” dedi.
Soruşturma kapsamında ifadesi alınan Dilan Polat, şirketin kuruluş ve yönetim süreçleriyle ilgili bilgisinin olmadığını belirtti. Şirketin büyümesiyle işlerden uzaklaştığını ifade eden Polat, şunları söyledi:
"Dilan Polat Güzellik Kozmetik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, size sorduğunuz Dilan Polat Güzellik Kozmetik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti'nin devamı niteliğinde bir şirkettir. Limited şirketten anonim şirkete nasıl dönülür bilmiyorum. Bu işlerle eşim Engin ilgilenirdi. Şirketin ilk dönemlerinde sürekli fiili olarak şirkette bulunuyordum. Ancak müşteri çevresi genişledikten sonra şirkete gitmemeye başladım."
Dilan Polat, mali işlemler ve şirket hesaplarına dair bilgi sahibi olmadığını ifade ederek şu açıklamayı yaptı:
"Kime neden ne kadar para yatırıldı, kimden neden ne kadar para geldi bilmiyorum. İnternet bankacılığı kullanmayı bilmiyorum. Paraya ihtiyacım olduğunda eşim Engin genelde nakit olarak veya kendi kredi kartıyla ödeme yapardı."
Dilan Polat, üzerindeki suçlamaları kabul etmediğini ve varsa borçlarını ödemek istediklerini belirterek, "Hiçbir suçum yoktur. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Eğer devlete bir borcumuz varsa bunu ödemek isteriz” dedi.
İfadesinde mali konularda tamamen eşi Engin Polat’a güvendiğini ve yönetim işlerini onun yürüttüğünü söyledi.
"Herhangi Bir Usulsüzlük Yok"
Soruşturma kapsamında ifade veren Engin Polat, şirketlerinin ticari faaliyetlerinin yasal olduğunu savunarak suçlamaları reddetti. Polat, mali işlemlerde herhangi bir usulsüzlük olmadığını belirtti:
"Vergi raporlarındaki diğer şirketlerimizle yapılan ticaret gerçektir. Ancak vergi ve bilirkişi raporlarının hatalı düzenlendiğini düşünüyorum. Tüm talimatlar tarafımdan veriliyordu, ancak şu an raporlarda bahsedilen tüm harcamaları hatırlamam mümkün değil."
Engin Polat, kamu zararına neden oldukları yönündeki iddiaları kabul etmediğini vurgulayarak, "Biz gerçek bir ticaret yaptık. Muhasebe hilesi ya da çift defter tutmamız mümkün değildir. Raporlardaki iddiaları ve kamu zararını kabul etmiyorum. Ancak raporları inceledikten sonra eğer bir hatamız varsa bunu ödemek isteriz."
Polat, üzerine atılı suçlamaları kesin bir dille reddederek yargılama sürecinde masumiyetini ispat etmek istediğini belirtti.
Mali Müşavir Ahmet Gün: "Ortada Sahte Fatura Yok"
Soruşturma kapsamında ifade veren mali müşavir Ahmet Gün, bilirkişi raporunu eleştirerek suçlamaları reddetti. Gün, raporun denetime elverişli olmadığını belirterek şunları söyledi:
"Bilirkişi raporu, denetime uygun bir rapor değildir ve formalite olarak hazırlanmıştır. Rapor, iştirak fiiline dair somut bir tespit içermemektedir. Başka bir deyişle, hangi fiili eylemimle suça iştirak ettiğim ortaya konmamıştır. Bu rapor, amaca uygun olmayan, vergi müfettişinin yazdığı raporun farklı bir dille tekrarlanmasından ibarettir."
Ahmet Gün, suçlamaları reddettiğini ve herhangi bir sahte fatura düzenlemediğini ifade etti:
"Ortada sahte olarak düzenlenmiş bir fatura yoktur. Re'sen herhangi bir fatura kesmem veya yönlendirmem söz konusu değildir. Kanunlara aykırı düzenlenen bu raporun hukuki bir delil olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Suçlamaları kabul etmiyor, hakkımda takipsizlik kararı verilmesini talep ediyorum."
Tolunay Topal: "Tek Suçum Polatlar Ailesinin Şubesini Açmak"
Sanıklardan sosyal medya fenomeni Tolunay Topal ise, Polat ailesiyle yalnızca iş ilişkisi kurduğunu belirtti. Topal, kendi şirketinin Dilan Polat markasına bağlı bir franchise olduğunu aktararak, “İst Güzellik Kozmetik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin tek yetkilisi bendim. Bu şirketin yüzde 33’ü Sıla Doğu'ya aittir. Şirket, Dilan Polat markasının franchise'ıdır. Bu şube için herhangi bir bedel ödemedim; karşılığında Sıla Doğu’yu ortak ettim.” ifadelerini kullandı.
“İş Dışında Bir Alakam Yoktur”
Polat ailesiyle sosyal medya üzerinden tanıştığını belirten Topal, iddiaları reddederek şunları söyledi: "Benim Polat ailesiyle iş dışında bir alakam yoktur. Tek suçum, onların bir şubesini açmak oldu. Suçlamaları kabul etmiyorum."
Dilan ve Engin Polat Çiftine Yıllarca Hapis Cezası İstemi
Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamelerde, Dilan Polat ve Engin Polat hakkında ağır cezalar talep edildi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen iddianamelere göre:
- Engin Polat için, "Zincirleme şekilde vergi usul kanununa muhalefet" suçundan 14 yıldan 65 yıla kadar,
- Dilan Polat için, aynı suçtan 7 yıl 6 aydan 32 yıla kadar,
- Sezgin Polat için, 13 yıldan 66 yıla kadar,
- Mali müşavir Ahmet Gün için, 15 yıl 6 aydan 80 yıla kadar,
- Alper Kürşat Polat için, 5 yıl 6 aydan 24 yıla kadar,
- Tolunay Topal için ise 4 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası istendi.