İzmir’in Buca ilçesinde işçi olarak çalışan Şerif Çil, 2022 yılında telefonla arayan iki dolandırıcı tarafından mağdur edildi. Kendilerini banka çalışanı olarak tanıtan bu kişiler, Çil’e hesabından kredi çekildiğini ve işlemi iptal etmek için bir linke tıklaması gerektiğini söyledi. Dolandırıcıların yönlendirdiği bu linke tıklayan Çil, hesaplarına erişim sağlandığını ve adına 93 bin TL kredi çekildiğini fark etti. Olayın ardından polise başvuran Çil, adalet arıyor.

Şerif Çil’i dolandıran D.Z. ve K.İ., "kişinin kendisini kamu görevlisi veya banka çalışanı olarak tanıtması suretiyle dolandırıcılık" suçlamasıyla yargılandı. İzmir 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanıklardan D.Z., 3 yıl 9 ay hapis cezasına ve 96 bin 500 TL adli para cezasına çarptırılırken, K.İ.’ye ise 3 yıl 4 ay hapis ve 21 bin 660 TL adli para cezası verildi.

Dolandırıcılar, Şerif Çil’in banka hesaplarına erişerek, çekilen krediyi başka hesaplara transfer etmişlerdi. Çil’in mağduriyeti üzerine yürütülen soruşturma sonucunda bu kişilerin tespit edilmesi ve yargılanmasıyla adalet sağlandı.

Maddi Zarara Uğradım

Dolandırıcıların kurbanı olan Şerif Çil, yaşadığı olayın şokunu uzun süre atlatamadığını ve büyük bir maddi zarara uğradığını ifade etti. Olay anında paniğe kapıldığını ve dolandırıcıların söylediklerini sorgulamadan yaptığını belirten Çil, kendisine gönderilen linke tıkladıktan sonra hesaplarının kontrolünü tamamen kaybettiğini anlattı.

28 yaşındaki kadın ölü bulunmuştu… Öldüren de kadın çıktı! 28 yaşındaki kadın ölü bulunmuştu… Öldüren de kadın çıktı!

“Link Gönderdiler Hemen Tıklayıp Söyleneni Yaptım”

Çil, "Bana ‘Hesabınızdan kredi çekiliyor, hemen iptal etmemiz lazım’ dediklerinde panikledim. Bir link gönderdiler, ben de hemen tıklayıp söyleneni yaptım. Sonra fark ettim ki kredileri iptal etmek yerine onaylayarak başka hesaplara göndermişim" dedi.

“Eşimden Ayrılma Noktasına Geldim”

Yaşadığı bu olayın ardından hem maddi hem de manevi olarak zor günler geçirdiğini vurgulayan Çil, bu dolandırıcılık vakası nedeniyle aile ilişkilerinin bozulduğunu, hatta eşinden ayrılma noktasına geldiğini belirtti.

Çekilen kredilerin borcunu ödeyemediğini söyleyen mağdur, uzun bir hukuk mücadelesi verdiğini ve sonunda haklılığını kanıtladığını ifade etti. Bankanın kredi borcunu iptal etmesini beklediğini söyleyen Çil, manevi tazminat davası açmayı planladığını da sözlerine ekledi.

Çil’in avukatı Ali Onar, internet bankacılığı ve dijital hizmetlerin yaygınlaşmasıyla birlikte bu tür dolandırıcılık vakalarının arttığına dikkat çekti.

Bankanın da Sorumluluğu Var

Onar, bu olayda bankanın da sorumluluğu olduğunu, çok kısa sürede büyük miktarlarda kredi çekilmesinin ve başka hesaplara transfer edilmesinin dikkat çekici olduğunu söyledi. Avukat Onar, "Asgari ücretle çalışan bir işçinin hesabından çok yüksek miktarlarda kredi çekilmesi ve bu işlemlerin teyit alınmadan yapılması bankanın güvenlik önlemlerini sorgulatıyor" dedi.

Onar, İzmir Ağır Ceza Mahkemesi’nin, bilişim yoluyla dolandırıcılık vakalarında önemli bir karar aldığını vurgulayarak, mahkemenin bu tür olaylarda adaletin sağlanması ve caydırıcılığın arttırılması için önemli bir örnek teşkil ettiğini belirtti. Ayrıca, mağdur müvekkilinin yaşadığı travmanın ve maddi zararların giderilmesi için de tazminat davası açılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA