DSÖ yetkililerinden Patrick Otim, basına yaptığı açıklamada, kolera salgını tehlikesine dikkati çekti.

Afrika’nın bazı bölgelerinde yağışların devam etmesi nedeniyle kolera salgınının “hızlı bir şekilde patlama” riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten Otim, salgınla mücadele için daha fazla yardım çağrısı yaptı.

“ÜLKELERİ DESTEKLEMELİYİZ”

Otim, salgının özellikle kirli sularla yayıldığı bilgisini paylaşarak, “Salgın çok fazla yayılmadan ülkeleri desteklememiz çok önemlidir.” dedi.

Küresel sağlık kuruluşları ve hükümetlerin tedbirleri sayesinde yıllardır azalış gösteren kolera vakaları, iklim değişikliği ve yoksulluk gibi nedenlerle yeniden artmaya başladı.

12 ÜLKEDE TESPİT EDİLDİ

54 Afrika ülkesinin 12’sinde tespit edilen kolera salgınından en fazla etkilenen ülkeler arasında Güney Afrika, Tanzanya, Zimbabve ve Mozambik bulunuyor.

KOLERA HASTALIĞI NEDİR?

Kolera, modern olmayan kanalizasyon ve temiz olmayan su sistemlerinden tüm yiyecek ve içeceklere bulaşabilen Vibrio cholera bakterisinden kaynaklan bir hastalıktır. Vibrio cholera bakterisinin bağırsaklara bulaşması kişide şiddetli ishale, ciddi sıvı kaybına (dehidrasyona) neden olmaktadır. Çok hızlı yayılabilen bir hastalık olan kolera, tedavi edilmediği takdirde %50-75 oranında ölümle sonuçlanabilir.

KOLERA HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Kolera, Vibrio cholerae bakterilerinin ciddi etkileri ince bağırsakta salgıladığı toksin olarak adlandırılan zararlı maddelere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Toksinler bağırsaklardan büyük miktarlarda sıvı salgılanmasına neden olmaktadır. Bu durum ishal ve hızlı sıvı ve elektrolit (vücut tuzları) kaybıyla sonuçlanmaktadır.

KOLERA HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Kolera bakterileri hastanın dışkısıyla çıkmaktadır. İnfekte bir kişinin dışkısıyla kirlenmiş yiyecek veya içeceklerle bulaşma gerçekleşir. Yeterli temiz su kaynakları ve kanalizasyon sistemleri olmayan gelişmekte olan ülkelerde bu durum daha sık görülmektedir.

KOLERA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NEDİR?

Kolera olan kişilerde bakterileri aldıktan 12 saat ya da 5 gün sonra ciddi semptomlar gelişmektedir. Kolera hastalığı bazen pirinç suyu gibi tanımlanan, şiddetli, çok miktarda, sulu ishal veya kusma ile kendisini göstermektedir. Koleranın en önemli belirtileri şunlardır:

  • Şiddetli ishal
  • Şiddetli kusma
  • Susuzluk
  • İdrar çıkışında azalma
  • Kas krampları
  • Huzursuzluk
  • Sinirlilik

 

Editör: Onur Yılmaz