Demirci’nin geleneksel el sanatlarının başında gelen halıcılık, yüzyıllardır bölgenin kültürel zenginliklerinden biri olarak kabul ediliyor. Dünya ve Osmanlı saraylarına halı dokuyan tek ilçe olarak bilinen Demirci ilçesi günümüzde de işçiliği ve emeğiyle halılarını dünyaya tanıtıyor.

Kula korosu yeniden hayat buluyor! Kula korosu yeniden hayat buluyor!

Osmanlı’dan Günümüze Kadar Uzanıyor

Osmanlı döneminde saray için özel olarak dokunan halılar Manisa’nın Demirci ilçesinde bulunan ustalar tarafından dokunuyordu. Demirci’de işlenen halılar saraylarda sergileniyordu. Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya taşıdığı halıcılık sanatı, Selçuklu döneminde daha da gelişerek Anadolu’nun dört bir yanına yayıldı. Bu süreçte Demirci, halıcılığın önemli merkezlerinden biri haline geldi.

Günümüzde de halen tüm dünyanın ilgi duyduğu Demirci halıları bu özelliğini geliştirerek daha da iyi bir konuma getirmiş durumda. Manisa’dan dünyaya açılan bu halılar hem Manisa’nın tanınırlığını hem de halıların kalitesini tüm dünyaya kanıtlamış durumda.

Demirci Halıları Dünyaya Açılıyor

Demirci ilçesi, halıcılık geleneğinin en köklü merkezlerinden biri. Sadece Osmanlı’da saraylara değil günümüzde de dünyaya açılan bu halılar Demirci’nin simgelerinden biri. Osmanlı döneminde yaşayan halkın geçim kaynağı olan bu el emeği halılar Osmanlı saraylarında sergileniyordu.

Halen de ustaların geçim kaynağı olmaya devam ediyor. El emeği ile dokunan halılar, zamanla ihracata yönelik bir üretim merkezi haline gelerek ilçeyi ekonomik anlamda güçlendirdi.

Camilerde de Halılara Talep Yoğun

Demirci’de boy gösteren halılar, cami halılarında yalnızca yurt içindeki talebi değil, aynı zamanda yurt dışı pazarını da karşılıyor. Demirci’yi ziyaret eden yerli ve yabancı alıcıların ilgisi oldukça yüksek.

Türkiye’nin camilerinde de sergilenen kıymetli halılar, günümüzde de kalitesini koruyor. Demirci, asırlık halıcılık mirasını yaşatmayı sürdürüyor.

Kaynak: Haber merkezi