Ege Bölgesi’nin incisi Manisa, doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle adından sıkça söz ettiriyor.  Lidya Krallığı’nın başkenti Sardes ise bu eşsiz coğrafyanın en dikkat çeken yerlerinden biri… 

Paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Sardes Antik Kenti, bankacılık tarihine dair önemli bir keşfe de ev sahipliği yapıyor.

Binlerce yıllık geçmişin izlerini taşıyan kentte gündeme gelen bu keşif, Manisa’nın tarihteki yerini bir kez daha sorgulattı.

Dünyanın ilk bankacılık sistemi Salihli’de mi keşfedildi? Gelin sizlere bu yazımızda anlatalım…

YAZIT, BANKACILIĞIN İLK KANITI MI?

Manisa’nın Salihli ilçesindeki Sardes Antik Kenti sadece tarihi kalıntılarıyla değil aynı zamanda ‘bankacılık’ sistemine dair izler taşıyan önemli bir alan olarak da dikkat çekiyor. Artemis Tapınağı’ndaki yazıtlar, tarih kitaplarında yeni bir sayfa açılmasına yol açacak nitelikte.

Artemis Tapınağı’nda keşfedilen Mersiminidis adı verilen yazıtta borç alma, faiz oranları ve vade gibi modern finansal uygulamaların izine rastlandı. Bu yazıt, tapınağın ekonomik bir merkez işlemi gördüğünü de ortaya koyuyor.

Yazıtta şu ifadeler yer aldı. “Bu tapınağın rahibesi Mersiminidis isimli kişinin müracatı ile kendisine borç verdi, bir yıl sonra hasat yaptıktan sonra aldığı borcu faiziyle birlikte verecek, aksi halde taşınmazlarına el konulur.”

BANKACILIĞIN TEMEL TAŞLARINI OLUŞTURAN KAVRAMLAR YER ALIYOR

Mersiminidis yazıtındaki bu cümleler, günümüz bankacılık sisteminin temel taşlarını oluşturan kavramlara doğrudan işaret ederken; borç verme, faiz uygulama, geri ödeme vadeleri ile teminat olarak taşınmazların kullanımını ciddi bir biçimde vurguluyor.

Manisa’da 9 ilçeye ‘Çarşamba’ uyarısı! Tedbir almayan yandı… Gece yarısı başlayacak! Manisa’da 9 ilçeye ‘Çarşamba’ uyarısı! Tedbir almayan yandı… Gece yarısı başlayacak!

Sardes, paranın basıldığı ilk yer olarak biliniyor. Lidya Krallığı’nın başkenti olan bu kent, sadece zenginlik değil, aynı zamanda ticaret ve finansal düzenlemelerde de öncü bir rol üstlenmiş olabilir. Artemis Tapınağı’nda gerçekleştiği düşünülen bu tür işlemler, Sardes’in antik dünyadaki önemini bir kez daha kanıtladı.

BANKACILIĞIN KÖKENİ SARDES’E DAYANIYOR OLABİLİR

Uzmanlar, bu yazıtın dünyanın ilk finansal düzenlemelerine işaret ettiğini belirtiyor. Bankacılığın Mezopotamya ya da Mısır’da değil, Sardes’te başlamış olabileceği fikri giderek güçleniyor. Lidyalılar, altın sikkeleriyle olduğu kadar bankacılıktaki bu öncü uygulamalarıyla da tarihe damga vurmuş olabilir.

Whatsapp Image 2025 01 21 At 12.46.34

*Görsel temsilidir

Kaynak: Manisa Kulis Haber