Yunanistan’a bağlı Santorini Adası ve çevresi, son aylarda artan sismik hareketlilik nedeniyle bilim insanlarının yakın takibinde. Son yapılan ölçümler, bölgedeki volkanik kalderanın doğuya doğru 6 santimetre hareket ettiğini ve deniz tabanının 4 santimetre yükseldiğini gösterdi. Uzmanlar, bu değişimin magma hareketlerinden kaynaklandığını değerlendiriyor.
Yunanistan Jeodinamik Enstitüsü Araştırma Direktörü Thanasis Ganas, 2024 yılının ağustos ayından itibaren bölgede belirgin bir yükselme olduğunu ve kalderanın hareketlendiğini belirtti.
Ganas, "Bu tür değişimler daha önce de yaşandı ve her zaman bir patlamayla sonuçlanmadı. Ancak bu, dikkatle izlememiz gereken bir durum" ifadelerini kullandı.
Volkanik hareketliliğin Nea Kameni ile Oia arasında, yaklaşık 3 kilometre derinlikte bulunan magma odasına kadar uzandığı düşünülüyor. Deprem fırtınası sırasında denizaltında gaz çıkışlarının devam ettiği gözlemlenirken, uzmanlar volkanın uyanma ihtimalini göz ardı etmiyor.
VOLKANİK PATLAMA MÜMKÜN AMA BÜYÜK BİR GÜÇTE OLMAZ
Yunan bilim insanı Kostas Synolakis, volkanik bir patlamanın mümkün olduğunu ancak büyük bir güçte olmayacağını belirtti.
Synolakis, “Kaldera bölgesinde zeminde deformasyon başladı. Kolumbo'da deniz tabanından gaz çıkışları da var. Bu tür hareketlilik, volkanik bir patlamaya zemin hazırlayabilir.” dedi.
Bölgedeki en büyük tehditlerden biri, Santorini’ye yakın Kolumbo denizaltı volkanının patlama ihtimali. Uzmanlar, böyle bir durumda büyük bir tsunami dalgası oluşabileceğini ve çevre adalarda zehirli gazların ölümlere yol açabileceğini vurguluyor. Ancak bilim camiasının bölgedeki ölçüm verilerine ulaşamaması, kesin değerlendirmeleri zorlaştırıyor.