Denizli'nin Buldan ilçesindeki Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti, antik kent ve Sarayköy ilçesinde Kurtuluş Savaşı dönemine ait siperler buldu. Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Bahadır Duman, siperlerin ilk defa bir kazı vasıtasıyla gün yüzüne çıkarıldığını belirtti.

Doç. Dr. Duman, siperlerin tespitinde askeri belgelerin yanı sıra hava araçları ve uydu fotoğraflarının da kullanıldığını ifade etti. Ekip, ilk olarak Tripolis Antik Kenti'nde bir siper üzerinde çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışma sırasında, döneme ait silah parçaları, mermiler ve konserve kutuları bulundu. Arkeolojik yöntemlerle kazılan siper, yoğun çalışmalar sonucu ortaya çıkarıldı.

A W309278 01 800X533

Ayrıca, Sarayköy'ün Tosunlar Mahallesi'nde de iki yeni siper keşfedildi. Doç. Dr. Duman, “Kentin kuzeyindeki Tiyatro Tepesi'nde Milli Mücadele dönemine ait siperler tespit ettik. Yaklaşık 200 metre uzunluğundaki siperlerin derinliği 1.5 metre, genişliği ise 80 santimetredir. Toplam kapladığı alan yaklaşık 4,200 metrekaredir” dedi.

İzmir'de temizlik görevlisi 8 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulundu: Tutuklandı İzmir'de temizlik görevlisi 8 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulundu: Tutuklandı

Siperlerde yapılan kazılarda 1920-1922 yılları arasındaki savaş dönemine ait önemli kalıntılar bulundu. Bu buluntular arasında hem Yunan hem de Türk askerlerine ait çok sayıda mermi kalıntısı ile konserveler yer alıyor. Çıkan buluntuların büyük bir kısmı, Denizli Kent Müzesi’nde sergileniyor.

A W309278 05 800X533

Doç. Dr. Duman, “Bu siperlerdeki kazılar, Denizli'nin Milli Mücadele dönemindeki önemini ortaya koyuyor. Somut bir kalıntı olarak, bu mücadelede yaşananların izlerini günümüze taşıdık. Böylelikle hem geçmişe dair yeni bir kapı açtık hem de bölgedeki insanlar tarihi kalıntıları ziyaret edebilecek” şeklinde konuştu.

Kazı heyeti, daha önce 1920'li yıllara ait askeri belgelerde bu siperlerin varlığının bilindiğini, araştırmalar sonucunda bu siperlerin tespit edildiğini vurguladı.

Kaynak: İHA