Türkiye Emekli Emniyet Müdürleri Derneği Yönetim Kurulu adına açıklama yapan emekli emniyet müdürü Yavuz Elbirler, tüm Türkiye’yi yasa boğan polis memuru Şeyda Yılmaz’ın şehit edilmesiyle ilgili bir açıklama yaparak son günlerde artan asayiş olaylarına ve sabıkalı kişilerin serbest dolaşmasına dikkat çekti. Elbirler açıklamasında, suçluların polise ve topluma meydan okuması karşısında acilen önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Yaşanan olayların münferit bir vakadan öte toplumsal bir sorun haline geldiğini belirten emekli emniyet müdürü Elbirler, “Medyadan takip edildiği kadarıyla, olay sanığının çete üyesi olması ve 26 suçtan kaydı bulunup dışarıda serbestçe dolaşması, olayın arkasından yaşanan diğer gelişmeler, sadece şu birkaç gün içinde tekrar eden benzeri olaylar, bunun soyut bir vaka olmayıp, hepimizin üzerinde düşünmesi gereken yeni bir durum ve şartlar bütünün doğurduğu bir sonuç olduğunu göstermektedir” dedi.

Şeyda Yılmaz cinayetiyle benzer şekilde son günlerde artan suç olaylarına yer veren Elbirler, Ankara’da 12 ve 13 suç kaydı bulunan iki şüphelinin polise silahla direndiği, Ordu’da 22 suç kaydı olan bir sürücünün jandarma görevlisine çarparak şehit olmasına neden olduğu olaylara dikkat çekti.

Manisa’da 11 ilçe Ekim’e elektrik kesintisi ile başlayacak! 1 Ekim 2024 Manisa elektrik kesintisi Manisa’da 11 ilçe Ekim’e elektrik kesintisi ile başlayacak! 1 Ekim 2024 Manisa elektrik kesintisi

SİLAHLI SALDIRILARDA ÖNÜ ALINAMAYAN BİR ARTIŞ EĞİLİMİ VAR

Son günlerde sabıkalı kişilerin polisle girdiği çatışmaları vurgulayan Elbirler, “Sabıkalı-suçlu kişilerce kolluk kuvvetlerine yapılan silahlı saldırılarda önü alınamayan bir artış eğilimi belirgin olup, eskiden sadece terör olaylarında söz konusu olan bu eğilim, günlük asayiş olaylarında da korkutucu bir biçimde yaygınlaşmaktadır” ifadelerini kullandı.

Suçu meslek edinen kişilerin artık devletten çekinmediklerini kaydeden Elbirler, şunları aktardı:

“Onlarca suç kaydı olan ve dışarıda serbestçe dolaşıp suç işlemeye ve çeşitli şekillerde toplumu rahatsız etmeye devam eden kişilerin kendilerine müdahale eden polise direnmeleri, darp ve tehditte bulunmaları, sivil vatandaşları sindirecek şekilde ortamda terör oluşturmaları, neredeyse günlük olaylar haline gelmiştir. Ceza soruşturma ve infaz sistemi bu kişileri etkisiz hale getirmekte feci surette yetersiz kalmakta, suçu meslek edinen kişiler artık devletten çekinmemektedir.”

CÜRETKARLIK VE ARSIZLIK TAVAN YAPMIŞTIR

Şeyda Yılmaz’ın katiliyle ilgili basında çıkan haberlere değinen Elbirler, “Şeyda Yılmaz’ı şehit eden sanığın üye olduğu söylenen Casperlar çetesinin sanığa sahip çıktıkları avukatlık ve cezaevi masraflarını üstlenecekleri, ayrıca sevk esnasında kendisine yapılan muameleden dolayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine şikâyette bulunacakları yolunda haberler yer almaktadır. Cüretkârlık ve arsızlık tavan yapmıştır. Bu kişilerin artık ciddiye aldıkları bir kamu prosedürü yoktur, yani haklarında işlem yapılması bunları etkilememektedir” dedi.

ORGANİZE SUÇLAR ARTIŞTA: AVRUPA’DA BİRİNCİ SIRADAYIZ

Türkiye’nin organize suçlar açısından tehlikeli bir noktaya geldiğini belirten Elbirler, Küresel Organize Suç Endeksi 2023 Raporu’na atıfta bulunarak, “Rapora göre Türkiye organize suçlarda Avrupa’da birinci, bütün dünyada ise on dördüncü sıradadır. Bu rapora göre Türkiye’de faaliyet gösteren ve geleneksel mafya sistemini model alan önemli sayıda mafya tarzı grup bulunmaktadır. Şu anda asayiş ve örgütlü suçlar açısından ülkemizin gittiği nokta, 1970-1990 arası dönemdeki terör suçları açısından gittiği nokta ile aynıdır. Her iki olguda da, organize suç ya da terör grupları belli bir toplumsal ve coğrafi kesit üzerinde tahakküm kurmakta, kendi kontrolünde alanlar oluşturmakta, ortamlarda terör-korkutma yoluyla egemenlik kurmakta, insanları sindirmekte, şiddete başvurmakta tereddüt etmemekte, devlet iktidarına ve yasa hâkimiyetine meydan okumakta, devlet organlarını küçük düşürme ve sindirme amacı bulunmakta, kendine ait bir üye-taraftar profili oluşturmaktadır. Yani, işlenen suçların amacı ve motivasyonu farklı olsa da, suçun işleniş biçimi ve formatı aynıdır” ifadelerini kullandı.

“DEVLET OTORİTESİNİN MASKARAYA DÖNDÜĞÜ BİR LATİN AMERİKA ÜLKESİNE DÖNECEKTİR”

Terör suçlarına verilen önemin asayiş suçlarına verilmediğini vurgulayan Elbirler, “Kamu düzenine verilen zarar aynıdır. Eğer bu konuda bir bilinç oluşturulmazsa ve mücadele politikası geliştirilmezse, ülkemiz yavaş yavaş, organize suç şebekelerinin büyük meblağlara hükmettiği, çetelerin show yaptığı, şehirde bazı mahallelere polisin giremediği, gençler arasında çete kimliklerinin revaçta olduğu, polisin bir sokak kabadayısına bile bulaşmak istemeyeceği, devlet otoritesinin maskaraya döndüğü bir Latin Amerika ülkesine dönecektir” dedi.

Türkiye’de suçlu profilinin giderek tehlikeli bir hale geldiğini belirten Elbirler, “Polisten, devletten ve toplumdan çekinen ve onlara “üstün çıkma” amacı olmayan eski suçlu profilinin yerini hudut ve teamül tanımayan, kendine güvenen, kontrolü zor, polise ve mağdur vatandaşa her türlü zararı verebilecek bağımsız ve bireyci bir suçlu profili almış, yani suçlu profilimiz “Amerikanlaşmış” ama yetkisi ve caydırıcılığı itibariyle polis tam tersine dönüştürülmüştür” şeklinde konuştu.

Elbirler sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu vesile ile başta Şeyda Yılmaz kardeşimiz olmak üzere tüm şehitlerimize Tanrı’dan rahmet, görevde olan mensuplarımıza işlerinde kolaylık ve başarılar dileriz. Sorunun bir an önce teşhis edilerek gerekli yasal ve idari düzenlemelerin vakit geçirilmeden yapılması, düzenlemeler yapılırken gerçekçi referanslara başvurulması, bu alanda mesai ve emek harcayan kolluk ve yargı mensuplarının görüşlerinin alınması, devletimizin elindeki muazzam kapasite ve tecrübenin kullanılır hale getirilmesi, kamu düzeni ve vatandaş huzurunun birkaç sokak kabadayısına bırakılmaması, bu kişilerin polise mukavemette bulunacak cüretten soyutlanması için gerekli yasal değişikliklerin yapılması, temennimizdir.”

Kaynak: Haber Merkezi