Haziran ayında emekli maaşlarının açıklanmasının ve en düşük emekli maaşının belirlenmesinin ardından, emeklilik sistemine yönelik eleştiriler artmıştı. Bu eleştirilerin ışığında, hükümet emeklilik sisteminde köklü değişiklikler yapmak için harekete geçti. Yeni döneme yönelik çalışmalar başlatıldı.

Sil baştan değişmesi beklenen emeklilik sisteminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sinyalini verdi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli aylığının 12.500 liraya yükseltilmesini de içeren vergi paketi TBMM Başkanlığına sunulurken yaptığı açıklamada emeklilik sistemiyle ilgili kapsamlı değişiklik yapılacağını bildirdi.

Güler, “Önümüzdeki dönem inşallah emeklilik sisteminde daha dengeli, adil bir uygulamayı hayata geçirmemiz gerekiyor. Bunun için bir gelir kalemi oluşturmak lazım. Bütçe disiplinini bozmadan bir sistem inşa etmek lazım. O konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki dönemlerde enflasyonun ciddi oranda düşmeye başlaması ve hem enflasyonla beraber bütçe disiplinini de elden bırakmadan bu konuda sabit gelirli vatandaşlarımızın gelirlerini artıracak, enflasyona ezdirmeme noktasında gayretimiz ve çabamız devam edecektir" ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılı nedeniyle KKTC'ye yaptığı ziyaretten dönüşte, gazetecilerin emeklilik sisteminde büyük değişiklikler yapılacağına dair yönelttikleri soruları cevapladı.

Erdoğan, şöyle konuştu: “Biz ölçüyoruz, biçiyoruz. Nasıl bu işi ekonomik dengeleri bozmayacak biçimde götürürüz? Buna bakıyoruz, adımlarımızı da buna göre atıyoruz. Onun için de yeni yasama döneminde inşallah bu konuyu gündeme alacağız. O şekilde de yola devam edeceğiz. Grup başkanımız ne açıkladıysa gündemimizde o konular var, gerisi söylentiden ibaret.”

2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’da (OVP) 2024 yılı üçüncü çeyreğinde sosyal güvenlik sisteminde kişileri istihdamda daha fazla kalmaya teşvik eden, hakkaniyet ve aktüeryal dengeyi öncelikli olarak gözeten düzenlemelerin yapılacağı ve bu düzenlemelerin sistemin mali sürdürülebilirliğini artıracağı belirtildi.

OVP ayrıca sosyal yardım sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğini ve bu sistemin işgücüne katılımı engellemeyecek şekilde, aile odaklı ve kişi başına asgari bir gelir garantisi sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılacağını ifade etmektedir. Ayrıca, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'nun kaynaklarının daha etkili bir şekilde kullanılacağı vurgulandı.

Merkez Bankası ekim ayı faiz kararını duyurdu! Merkez Bankası ekim ayı faiz kararını duyurdu!

Kaynak: Haber Merkezi