Ekonomik kriz ortamında milyonlarca emeklinin yaşam standardını belirleyecek emekli maaşı zammı için önemli rakamlar şekillenmeye başladı. Daha önce Temmuz ayında yapılan zammın ardından emekli kök maaşı 12 bin 500 TL’ye yükseltilmişti. Şimdi, Ocak 2025’te yapılacak zammın ne kadar olacağı merak ediliyor.

Taban Maaş Artışı Beklentisi

Ocak ayında yapılacak emekli maaşı zammıyla birlikte, 12 bin 500 TL olan taban maaşının yeniden artırılması gündemde. Şu anki koşullarda, 11 bin TL ve altında maaş alan emeklilerin sıfır zam alma riski bulunuyor. Bu durumu önlemek amacıyla, taban maaşların da zam oranları kadar artırılması planlanıyor.

Yeni Taban Maaş Hesaplamaları

Taban maaş artışına dair bazı alternatif senaryolar ortaya konulmuş durumda. Orta Vadeli Program (OVP) tahminlerine göre, 6 aylık enflasyon verisinin yüzde 13.44 olarak hesaplanması durumunda, mevcut 12 bin 500 TL’lik taban maaş 14 bin 180 TL’ye yükselebilir. Ancak, yıllık enflasyon oranı yüzde 41.5 olarak uygulanırsa, yeni taban maaş 17 bin 687 TL’ye çıkması bekleniyor.

Eğer ek bir refah payı uygulanırsa, örneğin yüzde 20’lik bir artışla taban maaş 15 bin TL’ye, yüzde 25’lik bir artışla ise 15 bin 625 TL’ye ulaşacak.

Gram altın 3.000 TL’ye koşuyor! Piyasalar ne tepki verecek? Gram altın 3.000 TL’ye koşuyor! Piyasalar ne tepki verecek?

Seyyanen Ödeme Uygulaması

Yeni belirlenecek taban maaş seviyeleri, emeklilere yapılacak sosyal ödemeleri de artıracak. Mevcut taban maaş seviyesinin altında kök aylığı olan emeklilere, bu maaş seviyesine tamamlamak amacıyla seyyanen ödemeler yapılmaya devam edecek. Örneğin, şu anda 10 bin TL kök aylığı olan bir emekliye 12 bin 500 TL ödeniyor. Eğer taban maaş 15 bin TL’ye yükselirse, kök aylığına yapılan zam eklenerek ödenecek. Ancak kök aylık 15 bin TL'nin altında kalırsa, emekliye yeniden seyyanen ödeme yapılacak.

Kaynak: Haber Merkezi