Türkiye’de tarih boyunca birçok yerleşim yerinin ismi zamanla değişikliğe uğramıştır. Bu isim değişikliklerinden biri de Manisa’da yer alan bir ilçeye aittir. 1938 yılına kadar İnegöl adıyla bilinen bu ilçenin Bursa’nın İnegöl ilçesiyle karıştırılmaması için adı değiştirilmiştir. Bu değişikliğin ardında ilginç bir hikaye ve derin bir tarih yatıyor. Detayları haberimizde bulabilirsiniz.
İnegöl, Marmara Bölgesi’nde bulunan Bursa iline bağlı bir ilçedir. Ancak geçmişte iki tane “İnegöl” vardı; Biri Bursa’da, diğeri ise Ege Bölgesi’nde bulunan Manisa’da yer alıyordu. Manisa’nın İnegöl’ü olarak bilinen bu ilçe 1938 yılına kadar bu ismi taşıdı. Ancak 1938 yılında gerçekleştirilen idari düzenlemelerle birlikte, bu ilçenin ismi “Sarıgöl” olarak değiştirildi. Bu değişikliğin nedeni, Bursa’da bulunan İnegöl ilçesi ile olan karışıklığı önlemek ve her iki ilçenin de özgün kimliklerini korumak istemesiydi.
SARIGÖL’E İNEGÖL İSMİ NEDEN DENMİŞTİR?
Sarıgöl'ün eski ismi olan İnegöl'ün kökenine dair bir rivayet bulunmaktadır. Osmanlı döneminde, Padişah Yıldırım Beyazıt'ın Manisa'nın bu bölgesine bir tepeden bakarken "Burası neresi?" diye sorduğu anlatılır. Yanındaki komutanları, padişaha "Attan in de gör" demiş ve bölgeyi daha yakından incelemesini önermiştir.
Yıldırım Beyazıt, bölgeyi inceledikten sonra, tıpkı Bursa’daki İnegöl gibi olduğunu söyleyerek bu bölgeye de İnegöl adını vermiştir. Bu rivayet, bölgenin isminin nasıl oluştuğuna dair yerel bir anlatı olarak günümüze kadar gelmiştir.
AYDIN’A DAHA SONRA ALAŞEHİR’E BAĞLANDI
Cumhuriyet döneminde ise, Manisa'nın İnegöl'ü, idari olarak "nahiye" yani bucak statüsüne sahipti. 1938'de ismi Sarıgöl olarak değiştirilen ilçe, 4 Eylül 1957'de 7033 sayılı kanunla Manisa iline bağlı tam teşkilatlı bir ilçe haline gelmiştir. Sarıgöl'ün, tarih boyunca Aydın Vilayetine ve daha sonra Alaşehir İlçesi'ne bağlı bir nahiye olarak yer aldığı bilinmektedir. Sarıgöl, Osmanlı döneminde de önemli bir yerleşim merkezi olarak, Aydın Vilayet Salnamesi gibi çeşitli kaynaklarda "İnegöl" olarak anılmaktadır.
SOMUy KANITLAR DA BULUNUYOR
Sarıgöl'ün eski adı olan İnegöl'e dair somut kanıtlar da bulunmaktadır. Örneğin, ilçede görev yapmış olan ilk nahiye müdürü Yusuf Ziya'nın mezar taşı üzerinde "İnegöl Nahiye Müdürü" ifadesi yer almaktadır. Yusuf Ziya, 1879-1881 yılları arasında görev yapmış ve Sarıgöl'ün (o zamanki İnegöl'ün) ilk nahiye müdürü olarak tarihe geçmiştir. Bu gibi tarihi belgeler ve mezar taşları, Sarıgöl'ün eski isminin İnegöl olduğunu kanıtlamaktadır.
Bugün Sarıgöl olarak bilinen ilçe, Manisa’nın önemli yerleşim yerlerinden biri olarak tarihteki yerini korumaktadır. Eski adıyla İnegöl olarak anılan bu bölge, tarihi süreçte önemli değişimlerden geçmiş ve adını değiştirmiştir. Sarıgöl, tarihi boyunca yaşadığı bu değişikliklerle, bölgenin kültürel ve tarihi zenginliğini yansıtan bir yerleşim yeri olmayı sürdürmektedir. Bu isim değişikliği ve tarihi süreç, yerel halk tarafından hatırlanmakta ve Sarıgöl'ün zengin tarihine ışık tutmaktadır.