Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların devlete olan borçları için yeni bir yapılandırma talebinde bulundu. Palandöken, yüksek enflasyonun etkisiyle esnafın giderek zorlandığını belirterek, kapsamlı ve uzun vadeli bir yapılandırma planının şart olduğunu vurguladı.

"Esnaf Rahat Bir Nefes Almalı"

TESK Başkanı Palandöken, yüksek enflasyon nedeniyle artan maliyetlerin esnafı zorladığını ifade ederek, “Bir yandan artan kira, enerji ve işçi giderleri, diğer yandan ürün maliyetleri derken esnafımız sattığı ürünün yerine yenisini koyamıyor. Esnafın düzlüğe çıkabilmesi için vergi, trafik, SGK prim borçları gibi devlete olan borçlarda kapsamlı ve uzun vadeli bir yapılandırma şart,” dedi.

2023 sonuna kadar 7440 sayılı Yapılandırma Kanunu ile 156 milyar TL tahsil edildiğini hatırlatan Palandöken, yeni bir yapılandırmanın devlet bütçesine katkı sağlayacağını ve esnafa rahat bir nefes aldıracağını belirtti.

Dünyanın en büyük market zinciri Türkiye’ye geliyor! Dünyanın en büyük market zinciri Türkiye’ye geliyor!

Blokeler Ekonomiyi Tıkıyor

Yüksek enflasyonun piyasaları olumsuz etkilediğini dile getiren Palandöken, blokelerin esnafı iş yapamaz hale getirdiğini söyleyerek şöyle konuştu: “Yüksek enflasyon piyasaların dengesini bozdu. Esnafın müşteri sayısı düştü, geliri azaldı. Ödemelerini düzenleyebilmek için hesaplarına konan blokelerin kaldırılması gerekiyor. İnsanlar borçlarını ödeyebilmek için aldıkları parayı kullanamaz hale geldiğinde, ekonomide tıkanmalar yaşanıyor. Blokeler zaman kaybedilmeden kaldırılmalı.”

Esnafın Finansmana Erişimi Zorlaştı

Esnafın finansmana erişimde zorlandığını da vurgulayan Palandöken, düşük faizli kredilerin eskiden esnafın borçlarını kapatmasına olanak tanıdığını ancak son dönemde bu kredilerin cazibesini kaybettiğini belirtti. “Yapılandırma kanunu mutlaka yeniden gündeme getirilip esnafın borçlarından kurtulması sağlanmalı. Yapılandırma sayesinde esnaf nakit akışını düzene sokarak finansal rahatlama sağlar; bu da piyasalarda canlanma ve güven ortamı oluşturur,” diye konuştu.

Kaynak: İHA