Ev kiralarında vatandaşları enflasyondan korumak amacıyla uygulanan yüzde 25 zam sınırı, 2 Temmuz itibarıyla kaldırılıyor. Artık kiralarda 12 aylık TÜFE oranları baz alınarak zam yapılacak.

Son iki yıldır konut kiraları ve yıllık zam oranları, vatandaşların en büyük sorunlarından biri haline gelmişti. Önceden, konut kira zamları TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre belirlenirken, yüksek enflasyon döneminde sabitlenmiş ve kiracıları korumak amacıyla iki yıl boyunca yüzde 25 zam sınırı uygulanmıştı.

Bu uygulama, temmuz ayı itibarıyla sona eriyor. 3 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla konut kira zamları, yeniden 12 aylık TÜFE ortalamasına göre belirlenecek.

Bu değişiklik, kiracılar ve ev sahipleri arasında önemli bir etki yaratacak ve kira artışlarının yeniden TÜFE ortalamasına göre belirlenmesine neden olacak.

Borçlar Kanunu'na eklenen madde ile yüzde 25 sınır uygulaması 2 Temmuz itibarıyla sona eriyor.

Haziran ayı enflasyonu belirlendikten sonra, konut kiraları için uygulanacak yeni zam oranının üst sınırı da netleşecek.

Normal koşullarda, kira artışlarında baz alınan 12 aylık ortalama veri iş yerleri için zam yapmaya devam ederken, haziran ayında kira artış oranı yüzde 62.51 seviyesinde gerçekleşmişti.

Bu yüksek oran, enflasyonun kiracılar üzerindeki yükünü artıracak ve konut kiralarının da bu seviyeye göre yeniden düzenlenmesine neden olacak.

Manisa'ya İspanyol modeli! Litresini 600 liradan satıyor! Manisa'ya İspanyol modeli! Litresini 600 liradan satıyor!

Kaynak: Haber merkezi