Manisa'nın en büyük ilçelerinden biri olan Turgutlu, Ege kıyılarına yalnızca 52 kilometre mesafede ve köklü tarihiyle adeta bir kültür hazinesi.
M.Ö. 5 binli yıllara kadar uzanan geçmişiyle, antik çağlardan günümüze kadar pek çok medeniyetin izlerini barındıran Turgutlu, Evliya Çelebi’nin Seyahatname eserinde önemli bir yer tutar.
Peki, Evliya Çelebi 17. yüzyılda yazdığı en ünlü eserinde Turgutlu’dan nasıl bahsetmiş, neler demiş? Gelin sizlere Evliya Çelebi’nin bahsettiği; tarım, sanayi ve termal turizmle parlayan Turgutlu ilçesini anlatalım…
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Turgutlu, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde “Şehr-i azim” yani “Azimli insanların şehri” olarak tanımladığı yerlerden biri. Osmanlı döneminde adını Turgud aşiretinden alan Turgutlu, köklü geçmişini modern çağa taşırken hem sanayi hem de tarım alanında önemli bir merkez olma yolunda hızla ilerliyor.
Sanayi ve Tarımda Bölgenin Parlayan Yıldızı
Evliya Çelebi’nin “şehr-i azim” dediği Turgutlu, bugün modern sanayisi ve geniş tarım arazileriyle bölgesel ekonominin güçlü aktörlerinden biri. Gediz Vadisi’nin verimli topraklarında üzüm, zeytin, domates ve tütün gibi Ege’ye özgü pek çok ürün yetişiyor.
Organize sanayi bölgesi ile hızla büyüyen Turgutlu, bölgedeki diğer sanayi merkezleri olan Bağyurdu ve Kemalpaşa ile birlikte Ege'nin en önemli üretim odaklarından biri olma yolunda ilerliyor. İlçe aynı zamanda genişleyen iş sahaları ve nüfusuyla Ege’de yoğun göç alan bir merkez olarak dikkat çekiyor.
Urganlı Kaplıcaları ile Turizmde Yeni Fırsatlar Ortaya Çıkıyor
Turgutlu’nun turizm açısından parlayan değeri ise Urganlı Kaplıcaları…
Termal turizme elverişli yapısıyla sağlık turizmi ve kentsel ısıtma alanında değerli fırsatlar sunan kaplıcalar, gelecekte jeotermal seracılık ile de şehre yeni bir ekonomik alan kazandırma potansiyeline sahip.
Yatırımların sürdüğü bu bölge, Turgutlu’nun termal turizmde öne çıkan merkezlerinden biri olarak ilgi çekiyor.
Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Övgüyle Bahsetmiş
Evliya Çelebi’nin 10 ciltlik eseri Seyahatname, Osmanlı döneminde farklı coğrafyalara dair gözlemlerini aktardığı, tarih ve kültür açısından çok değerli bir kaynak. Bu kapsamlı seyahatnamede Manisa’nın Turgutlu ilçesi önemli bir yer tutar.
Bu eserin dokuzuncu cildinde Turgutlu’ya özel bir yer ayrılarak burası “Evsaf-i şehr-i azim-i Durkutlu” başlığı altında anlatılmıştır.
Evliya Çelebi, eserinde Turgutlu’dan ‘Şehr-i azim’ yani ‘Azimli insanların şehri’ ifadesini kullanarak övgüyle bahseder.
Bu ifade, Turgutlu’nun o dönemdeki kalabalık nüfusunu, gelişmişliğini ve stratejik önemini gösterirken, Turgutlu’nun sadece bir kasaba değil, bölgenin dikkate değer şehirlerinden biri olduğunu işaret eder.