Fahri trafik müfettişi son dönemin merak edilen merak edilen meslek grupları arasında yer alıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde gönüllü olarak görev yapan fahri trafik müfettişi birçok aday tarafından tercih ediliyor. Fahri trafik müfettişi nasıl olunur sorusu başta olmak üzere tüm merak edilenleri yanıtladık!

Fahri Trafik Müfettişi Nasıl Olunur?

Fahri trafik müfettişi hakkında en merak edilen konu ise fahri trafik müfettişi nasıl olunur sorusudur.

Fahri trafik müfettişi olmak için ilk öncelikle gerekli şartları sağlamak gerekiyor. Bu şartları sağlayan vatandaşlar, fahri trafik müfettişi olmak için ikametlerinin bulunduğu ildeki Trafik Denetleme Şube Müdürlüklerine müracaat edebiliyor. 

Fahri Trafik Mufettisi Nasil Olunur 3

Fahri Trafik Müfettişi Olma Şartları

Fahri trafik müfettişi nasıl olunur sorusunun yanında adaylar tarafından fahri trafik müfettişi başvuru şartları ve kimler fahri trafik müfettişi olabilir merak ediliyor.

Fahri trafik müfettişi olma şartları aşağıdaki gibidir:

Acun Ilıcalı ve Çağla Altunkaya evlendi! Düğünden ilk kareler paylaşıldı! Acun Ilıcalı ve Çağla Altunkaya evlendi! Düğünden ilk kareler paylaşıldı!
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Fahri trafik müfettişi yaş sınırı en az 40 yaşında olmak
  • Yüksekokul mezunu olmak   
  • En az 10 yıllık sürücü belgesi sahibi olmak
  • Hakkında 2918 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre işlem yapılmamış olması veya düzenlendiği tarihten itibaren herhangi bir nedenle sürücü belgesinin geçici olarak geri alınmamış/iptal edilmemiş olması
  • Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak
  • Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara, zimmet, ihtiras, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamaktır.

Fahri Trafik Mufettisi Nasil Olunur 2

Fahri Trafik Müfettişi Nedir?

Fahri trafik müfettişi görevi Karayolları Trafik Kanunu’nun EK-6’ncı maddesi ile verilmektedir.  

Fahri trafik müfettişi, karayolu trafiğinin riskini azaltmak amacıyla görevlendirilmektedir. Fahri trafik müfettişi, trafik polisi, jandarma ve trafik zabıtasının dışında Türkiye'de karayolu denetiminde özel olarak seçilen şahıstır.

Fahri Trafik Müfettişi Ne İş Yapar?

Fahri trafik müfettişi karayollarındaki trafikte meydana gelebilecek riskleri azaltmak maksadıyla güvenliği ve teftişi sağlar. Fahri trafik müfettişlerinin mekan ve zaman kısıtlaması bulunmamaktadır. Fahri trafik müfettişleri bulundukları her yerde sürücüleri denetleyebilmekte, trafik güvenliği ile ilgili görüş ve önerilerde bulunabilmektedir.

Fahri Trafik Mufettisi Nasil Olunur 1

Fahri Trafik Müfettişi Hangi Cezaları Yazabilir?

Fahri trafik müfettişi hakkında merak edilen bir diğer konu ise Fahri Trafik Müfettişinin kesebileceği ceza maddeleri ve fahri trafik müfettişi nasıl ceza yazar sorusu…

Fahri trafik müfettişinin ceza yazabileceği bazı maddeler aşağıdaki gibidir:

  • Aksine bir işaret bulunmadıkça, trafiği aksatacak veya tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştirmek
  • Kırmızı ışık kuralına uymamak
  • Trafik işaret levhaları, cihazları ve yer işaretlemeleri ile belirtilen veya gösterilen hususlara uymamak
  • Sağa ve sola dönüş kurallarına riayet etmemek
  • Şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymamak
  • Ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazlarını kamunun rahat ve huzurunu bozacak şekilde kullanmak
  • Geçilmek istenen araç sürücüsünün; duyulur veya görülür bir geçiş işareti alınca, trafiğin iki yönlü kullanıldığı karayollarında taşıt yolunun sağ kenarından gitmemesi, dörtten fazla şeritli veya bölünmüş karayollarında bulunduğu şeridi izlememesi ve hızını artırması
  • Araçlardan bir şey atmak veya dökmek
  • Sürücülerin, seyir halinde cep veya araç telefonu ya da benzer haberleşme cihazlarını ele alarak kullanması
  • Motosiklet ve motorlu bisikletlerde sürücülerin koruma başlığını ve gözlüğünü kullanmaması

Fahri trafik müfettişler, tespit ettikleri kural ihlallerine karşı tutanak tutabilmektedir. Tuttukları bu tutanakları ise elden trafik birimlerine ya da elektronik ortamda Emniyet Genel Müdürlüğüne 7 gün içerisinde teslim etmeleri gerekmektedir.

Fahri Trafik Müfettişi Maaş Alıyor Mu?

Fahri trafik müfettişi hakkında en merak edilen konular ise fahri trafik müfettişi maaş alıyor mu, Fahri trafik müfettişi avantajları nelerdir sorusudur.

Fahri trafik müfettişler yaptıkları görev karşılığında herhangi bir maaş almazlar. Fahri trafik müfettişliği tamamen gönüllülük esasına dayanır. Ancak görevlerini yerine getirirken kullandıkları araçların yakıt giderleri, Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesinden karşılanır.

Sık Sorulan Sorular

Fahri trafik müfettişi nasıl olunur hakkında sık sorulan soruları sizin için yanıtladık!

Fahri trafik müfettişi hız cezası yazabilir mi?

Fahri trafik müfettişlerinin ‘’Fahri Trafik Müfettişlerinin Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı Düzenleyebileceği Kanun Maddeleri’’ arasında hız konusuyla ilgili tek madde bulunmaktadır. 

Fahri trafik müfettişleri,

 ‘’Geçilmek istenen araç sürücüsünün; duyulur veya görülür bir geçiş işareti alınca, trafiğin iki yönlü kullanıldığı karayollarında taşıt yolunun sağ kenarından gitmemesi, dörtten fazla şeritli veya bölünmüş karayollarında bulunduğu şeridi izlememesi ve hızını artırması durumunda’’ ceza yazabilmektedir.

Fahri trafik müfettişi kamu görevlisi sayılır mı?

Fahri trafik müfettişliği tamamen gönüllülük esasına dayalı olduğu için kamu görevlisi olarak sayılmazlar. Bu nokta ise Anayasa'nın 128. maddesi kapsamında değerlendirildiği zaman fahri trafik müfettişinin memur ya da diğer kamu görevlisi sıfatını taşımadıkları açıktır.

Fahri trafik müfettişi hangi kuruma bağlı?

Fahri trafik müfettişleri Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olarak gönüllü hizmet vermektedir. 

Muhabir: Özkan Çelik