Esra KALE

Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından onay alan Sandal Mahallesi Mera Projesi’, Tarım ve Orman Manisa İl Müdürlüğü tarafından da desteklenmeye başladı. Yetkililerin bölgede yaptığı incelemenin ardından tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için proje çalışmaları hız kazanırken, mahallede, Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim AŞ. tarafından kurulması planlanan 800 dönümlük devasa ‘atık düzenli depolama tesisi, çamur kurutma tesisi ve atıktan türetilmiş yakıt hazırlama tesisi, Sandal’da insan hayatını tehdit edeceği gibi projenin amacı olan tarım ve hayvancılığa da gölge düşürecek. Mahalle Muhtarı Ahmet Gökçe, “Büyük kuruluşlar tarafından hibeyle desteklenen böyle önemli bir projeyi kimse görmezden gelmemeli. Kimyasal atıklarıyla bölgenin sağlıklı yapısını etkileyecek, insan sağlığına, tarım ve hayvancılığa zarar verecek o fabrikanın yapılmaması için yetkilileri bir kez daha göreve çağırıyorum” dedi.

KULA - Salihli Unesco Global Jeopark sınırları içerisinde yer alan Sandal Mahallesi, son günlerde olası bir çevre felaketi yaşanacak olması ile gündeme gelmiş ve Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, Sandal Mahalle Muhtarı Ahmet Gökçe ve çevrecilerin isyanı basında yer almıştı.

Verimli tarım arazilerinin üzerinde kurulu olan mahalle bu kez de tarım ve hayvancılık üzerine geliştirilen bir proje ile gündeme geldi.

Manisa'nın Kula ilçesine bağlı Sandal Mahallesi'nde Muhtar Ahmet Gökçe'nin büyük çabalarıyla kabul edilen ve hayata geçirilmesi için hız kazanan mera projesi, bölgenin tarım ve hayvancılığına katkı sağlayacak.

MERA PROJESİNİ FAO VE TARIM VE ORMAN MANİSA İL MÜDÜRLÜĞÜ DESTEKLİYOR

2 bin dönüm arazi üzerinde hayata geçirilecek olan mera projesi, Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından onay alırken örgütün temsilcileri ile Tarım ve Orman Manisa İl Müdürlüğü yetkilileri dün mahallede incelemelerde bulundu.

PROJEYE HİBE DESTEĞİ SAĞLANDI

FAO tarafından mera alanın koruyucu tel örgüleri gibi arazinin meraya dönüştürülmesi konularda gibi maddi hibe almaya da hak kazanan projenin önüne yine tek bir engel çıkıyor.

Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim AŞ. Tarafından kurulması planlanan 800 dönümlük devasa ‘atık düzenli depolama tesisi, çamur kurutma tesisi ve atıktan türetilmiş yakıt hazırlama tesisi’nin, mera alanına sadece 1 buçuk kilometre uzakta olması, mera projesi dahilinde sürdürülecek tarım ve hayvancılığa set vuracak.

SANDAL, KİMYASAL ATIK MERKEZİ DEĞİL TARIM, HAYVANCILIK VE TURİZM MERKEZİ OLMALI

Sandal Mahalle Muhtarı Ahmet Gökçe, mahallenin tarım ve hayvancılık başta olmak üzere Jeopark dolayısıyla da tam bir turizm cenneti olduğuna vurgu yaparak, “Kula kendi potansiyeli olan tarım, hayvancılık ve turizmiyle Manisa’nın en gözde ilçesi olmaya çalışırken, dışardan gelen eller Kula’yı yaşanmaz bir yer haline getirmeye çalışıyor. Biz Sandal’da hayata geçirdiğimiz mera projesiyle mahalledeki tarım ve hayvancılığı artırarak üst seviyelere taşımayı hedeflerken, bir tarafta Süreko adındaki kimyasal atık depolayan şirket şimdi de Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim AŞ., Sandal’ı zehirlemeye çalışıyor. Verimli tarım arazisi üzerinde hayata geçireceğimiz mera projesinin, mesafe olarak bu kadar yakınında kimyasal atık depolayacak fabrikanın açılması hemen engellenmeli” diye konuştu.

İNCELEMELER YAPILDI, ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Göreve geldiği günden bu yana yürüttüğü projelerle adından sıkça söz ettiren Kula ilçesine bağlı Sandal Mahalle Muhtarı Ahmet Gökçe, uzun süredir büyük bir çabayla takip ettiği mera projesinde de başarıya ulaşmasıyla, mahallenin değerinin artığına değinirken, projenin kabul edilmesinin ardından hayata geçirilmesi için yürütülecek çalışmaların da başladığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Manisa İl Müdürlüğü yetkililerinin mahalleye gelerek mera projesinin gerçekleştirileceği alanda inceleme yaptıklarını dile getiren muhtar Ahmet Gökçe, bu proje ile mahalledeki tarım ve hayvancılığın güçlenerek gelecek nesillere aktarılmasının sağlanacağını ifade etti.

PROJEDE EMEĞİ GEÇENLERE MUHTARDAN TEŞEKKÜR

Projenin başından bu yana emeği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi'ye, önceki dönem Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'ye, Gençlik ve Spor Bakanı Kulalı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu'na, önceki dönem Kula Kaymakamı Kemal Duru'ya, mevcut Kula Kaymakamı Birkan Tatlısöz'e, Tarım ve Orman Manisa İl Müdürü Metin Öztürk'e, Tarım ve Orman Kula İlçe Müdürü Bilgin Sarısu ve personellerine, Ziraat Odası Başkanı Nuri Topal ve emeği geçen herkese teşekkür eden muhtar Gökçe, yetkililere eksikler ve taleplerini ilettiklerini ve kısa bir süre sonra mera projesini hayata geçireceklerini söyledi.  

Editör: Onur Yılmaz