Manisa’da son dönemde imara ilişkin çeşitli açıklamalar yapıldığını ifade den Gümüşsoy, bu açıklamalara cevap verme gereği duyduklarını söyledi.

Belediye Başkanına Öğretmeninden Hediye: Törenle Meydana Dikildi Belediye Başkanına Öğretmeninden Hediye: Törenle Meydana Dikildi

Gümüşsoy şu açıklamayı yaptı:

Manisa'nın imar planları ve kamuoyunda yapılan açıklamalar hakkında, çok fazla bilgi kirliliği oluşmuştur. Bu konuda açıklama yapma gereği duyulmuştur. Derneğimiz imar ve kentsel gelişim konularında çalışmalar başta olmak üzere çalışmalar yapmaktadır. Manisa'nın bilimsellik konusunda gelişime ihtiyacı olduğu çok açıktır. Maalesef sadece para odaklı sonucu "Ucuza arsa temini" konusuna çıkan açıklamalar yapıldığını görüyoruz. Değerli Manisalı hemşerilerim bu zihniyeti değiştirmeden gelişme olmaz ve gördüğünüz gibi de olmuyor. İnşaat bilimi diye genel bir çerçeveden bakmak gerekiyor ki hep vatandaş fedakarlık yapmak zorunda kalmamalı. Tarım alanına inşaat konusuna gelince, eğer Manisa'nın başka gelişim alanları varsa tabi ki bu alanlar tarım dışına çıkarılmamalıdır. Ancak konu zemin açısından incelendiğinde her zemine her yükseklikte bina yapılabilir durumda günümüzde dünyada. Şunu diyebiliriz alüvyon zemin ve su yüzeye yakın ise temel maliyeti artmaktadır. Bu konuda ciddi bir konudur diyebiliriz. Ev fiyatları kiralar yüksek konusu ise tüm ülkemizin sorunudur. Fatih mahallesi açısından incelendiğinde hiç kimsenin alt yapı yokluğundan evini yıktırıp gittiğini duymadım sanırım foseptik kullanılıyor sanılıyor bu mahallede ancak şehir alt yapısıyla entegredir uzun yıllardır. İmar dışında "metruk" bina durumunda olan yaklaşık 20 kadar bina kanunlar çerçevesinde belediye tarafından yıkıldı. Ayrıca imara geçen yıl açılan mahallemizde vatandaşlar tarafından büyük bir değişim beklentisi var. Ancak bina yapabilirlik konusunda bildiğiniz gibi maliyet ve satış bandında tüm ülkede gerileme mevcuttur. Müteahhitler bu konularda çalışmalar yapmalıdır. Hemen ilk önce ucuza arsa talebi akıllara gelmemelidir. Ucuza arsa dediğiniz insanların evleri ve hayatlarıdır. Bir iki yıl önce 45/50 oranlar Muradiye'de konuşuluyordu bunlar ne çabuk unutuldu. Ayrıca tüm dünyada ada bazında yapılaşmaya yönelme var. Altında otoparkı, üstünde yeşil alanı, etrafı çevrili, çocukların oynadığı rahat ve yaşanabilir yapılaşmaya geçiyoruz. Şimdiki gibi beş kat bitişik nizam artık terk edilen bir yapılaşma yöntemidir. Görüldüğü gibi hem depremde vibrasyon etkisiyle birbirini indiriyor hem de yaşarken tüm yolları araç dolu oluyor. Risk tespiti yapılsın deniyor bu binalara, sonucunda yıkım kararı çıkacağını herkes biliyor, peki sonrasında ne olacak 90 gün içinde binayı terk edin denecek ve çoğunluğu Manisa'da bina kalmayacak, bu insanlar nereye yerleştirilecek? Ayrıca bina yenilerken üstüne ciddi miktarda para talep edilecek bunlar nasıl yapılır hani nerede bilimsellik nerede matematik nerede sosyal planlama? Hala bu kötü yapılaşma istenmemelidir diye düşünüyorum. Önce Manisa’mız diyerek, bilime gelişime ayak uydurmalıyız ki şehirlerimizi ve geleceğimizi kurtaralım.

Kaynak: Haber Merkezi