Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek'in 31 Mart Yerel Seçimleri'nden önce verdiği vaatler arasında yer alan 'Tek Dam Projesi' ile ilgili ilk adımlar atılmaya başlandı.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvanları tek bir dama toplayarak; yem, bakım, elektrik gibi etkenlerden tasarruf edilmesini planlayan Tek Dam Projesi için toplantılar yapılıyor.
‘Tek Dam’ projesi ile süt hayvanı yetiştiricilerinin bir araya gelmesi, kontrollü üretim yapılması ve ayrıca hayvan üretim süreçlerinde karşılaşılan zorluklara çözüm getirilmesi amaçlanıyor.
3 İlçede Tek Dam Toplantısı
Gölmarmara İlçesi Hacıveliler, Salihli İlçesi Adala ve Taytan, Sarıgöl İlçesi’nde ise Alemşahlı mahallesinde gerçekleştirilen toplantılarda, üreticilerin yaşadığı sorunlar, artan yem fiyatları ve düşük süt fiyatlarından kaynaklanan maddi kayıplar gibi zorluklar ile önerilen tek dam projesinin detayları masaya yatırılarak çözüm önerileri değerlendirildi.
Toplantılara, Gölmarmara Belediye Başkanı Cem Aykan, Sarıgöl Belediye Başkanı Tahsin Akdeniz, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanları Prof. Dr. Yusuf Kurucu ve Salih Fulcun, Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, Salihli Belediyesi Kırsal Hizmetler Sorumlusu Ziya Duraslı, Adala Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Hulki Yaman, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve hayvan yetiştiricileri katıldı.
Üreticilerin Kooperatifleşmesi İçin Destek Sağlanacak
Bu projeyle birlikte Manisa Büyükşehir Belediyesi, hem yerel ekonomiye katkı sağlamayı hem de üreticilerin yaşam kalitesini iyileştirmeyi hedefliyor. ‘Tek Dam’ projesi, üreticilerin kooperatifleşmesini teşvik ediyor.
Kooperatifler gıda sağlığının güvencesi ve üreticinin garantisi olarak gören Manisa Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, kooperatifleşmek isteyen yetiştiricilere rehberlik edecek ve eğitimler sunarak daha iyi pazarlama ve katma değer oluşturma fırsatları sunacak.
Bu sayede üreticilerin gelirleri artırılacak ve kırsal ekonomiye önemli katkılar sağlanacak. Ayrıca, kooperatifleşme ile birlikte üreticilerin sorunlarına ortak çözümler üretmek ve bölgesel hayvancılığı daha güçlü bir temele oturtmak da amaçlanıyor.
Ferdi Zeyrek ‘Tek Dam’ Projesini Böyle Anlatmıştı
Projeden ‘vizyon projem’ diye bahseden Ferdi Zeyrek, projenin detaylarına ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Tek dam projemiz var. Bu proje çok önemli bir proje. Köylerimizdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanları tek bir dama toplayacağız. Çünkü büyükbaş hayvanların dışkıları, yeraltı sularına nitrat bırakıyor. Aslında içtiğimiz suyun içindeki nitrat, büyükbaş hayvanların dışkılarından geliyor. Tek Dam projesiyle hem yemden tasarruf edeceğiz. Hem bakımı kolay olacak. Hem zemini geçirimsiz bir alanda olacağı için yeraltı sularına nitrat bulaşmayacak. Buradan elde edeceğimiz atıkları da biyogaz tesislerimizde elektriğe çevirerek köyün elektrik ihtiyacını karşılayacağız. Bunu karşıladığımızda şu anda atıl olarak bütün ürünler elektrik olarak ekonomiye kazandırılacak. Yeraltı sularını da kurtarmış olacağız. Bununla birlikte Tek dam’ı özellikle bir köyde yapacağım. Onu gören diğer köylüler inanın kendileri gelecek ve hepsini Tek dam’a toplayalım diyecekler. Bu benim vizyon projem ve çok önemli bir proje olacak.”