1015 yılında Büyük Selçuklu Devleti'nin lideri Çağrı Bey'in başlattığı Anadolu akınları sonrasında, Türk komutanları Anadolu'da çeşitli beylikler kurmuşlardır.

Bu dönemde, denizcilik faaliyetlerini başlatan önemli bir komutan olan Çaka Bey, 1081–1093 yılları arasında İzmir ve çevresinde faaliyet göstermiştir.

Bu sayede, Demirci, Gediz, Simav, Kula ve Selendi bölgeleri, Türklerin ilk kez hâkimiyeti altına girmiştir.

Ancak, bu hâkimiyetin kısa süreli olmasıyla birlikte Selendi tekrar Bizanslıların eline geçmiştir.

1243 yılında Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar arasında yapılan Kösedağ Savaşı sonucunda Anadolu, Moğollar tarafından istila edilmiş ve beylikler dönemi başlamıştır.

Germiyanoğulları, Kütahya ve çevresine hâkim olarak 1282 yılında Selendi'yi Bizanslılardan almıştır. Kula, Germiyanoğulları'nın merkezi olmuş ve Selendi bu şehre bağlanmıştır.

Osmanlı Devleti'nin Yıldırım Beyazıt döneminde Batı Anadolu'da beylikler dönemine son verilmiş, Germiyanoğulları toprakları Osmanlı hâkimiyeti altına girmiştir.

Yıldırım Beyazıt, Kütahya merkez olmak üzere Anadolu Beylerbeyliği'ni kurmuş ve Selendi, Simav ve Kula ile birlikte Osmanlı Devleti'nin hâkimiyeti altına girmiştir.

Ancak, Ankara Savaşı'nın ardından kısa bir süreliğine Osmanlı hâkimiyetinden çıkan Selendi, 1429 yılında tekrar Osmanlı Devleti'ne bağlanmıştır.

Selendi, 1778 yılına kadar Osmanlı Devleti'nin bir kazası olmuş, ancak bu tarihten sonra Kula'ya bağlı bir nahiye haline gelmiştir.

1896 yılına ait Aydın Salnamesi'ne göre Selendi, Bursa, Eşme, Demirci, Gördes ve Kula ile komşu olup, 20 köye sahip bir nahiyedir.

I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti'nin yaşadığı yıkımın ardından Mondros Mütarekesi'nin hemen sonrasında Yunanlılar Batı Anadolu'yu işgal etmiştir.

Bu dönemde, yerel direnişin bir parçası olarak Selendi, Yunan işgaline karşı mücadeleye katılmış ve düşmanın ilerlemesini yavaşlatmıştır. Düzenli ordunun kurulmasıyla birlikte, Selendi 3 Eylül 1922'de düşman işgalinden kurtulmuştur.

Yeni Türkiye Devleti’nin kurulmasıyla, Kula ilçesine bağlı bir Nahiye olarak kalmaya devam eden Selendi, 1954 yılında merkeze uzaklığı da göz önünde bulundurularak ilçe yapılmıştır.