Manisa denince ilk akla gelen şeyler nedir? İşte Manisa ile akla gelen bazı isimler...
Siz de yorumlarda Manisa denince akla gelen şeyleri yazabilirsiniz...
MESİR MACUNU
Mesir macunu; 41 türlü baharat karışımı ile elde edilen, macun kıvamlı bir tatlı şeklinde tanımlanabilir. Bu macun 479 sene önce ilk defa Osmanlı döneminde, Merkez Efendi sayesinde yapılmıştır. Manisa'nın bilinen değeri olan mesir macunu, uzun senelerden beri insanlara şifa olmaya devam etmektedir.
MANİSA TARZANI
Manisa Tarzanı, resmî kayıtlara göre Ahmeddin Carlak ya da kendi ifadesi ile Ahmet Bedevi (d. 1899, Samarra, Osmanlı İmparatorluğu - ö. 31 Mayıs 1963, Manisa, Türkiye), Kerkük kökenli bir Türkmen. Türk Kurtuluş Savaşı'nda savaştığı için İstiklal Madalyası sahibidir. Hayatını Manisayı tüm Türkiyeye örnek olacak şekilde ağaçlandırmaya adamış ve yaşadığı süre boyunca binlerce ağaç dikmiştir. Spil Dağı'nda yaşayan ve Manisa sokaklarında üzerinde sadece şort ile dolaşan Ahmeddin Carlak'a halk 1934 yapımı Tarzan filmi Manisa sinemalarında gösterime girdikten sonra yaşamını bu filmle özdeşleştirerek Manisa Tarzanı adını takmıştır. 1963 yılında hayatını kaybedince Manisa halkınca bir efsaneye dönüştürülmüş, ilde birçok heykeli dikilmiştir. Her yıl ölüm yıldönümü olan 31 Mayıs gününde Manisa'da hatırası için törenler düzenlenir.
MANİSA RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HASTANESİ
Manisa Ruh Sağlığı Hastanesi 400 senelik bir maziye sahiptir. Sultan Camii yanında olan, o zaman Manisa Bimarhanesi adı verilen ilk müessese 1539 senesinde Kanuni ‘nin annesi Hafsa Sultan adına yapılmıştır. Kuruluşunda baştabib, göz tabibi ve yardımcısı, bir cerrah, iki eczacı, iki eczacı yardımcısı, bir katip, bir mutemet, muhasip, bir otçu, bir kilerci, bir temizlayici , bir de kapıcı bulunuyordu. 20 yatağı vardı. Bu suretle ideal bir kadroyu benimsemiş olan Bimarhane teşkilatı bilahare yüzyıllar boyunca bir takım değişikliklere uğramış, bidayette tam kadrolu bir hastane olan bu tesis son 70-80 sene zarfında yalnız ruh hastalarına tahsis edilmiştir.
SPİL
Spil Dağı, Manisa merkezden kuzey yolunu izleyerek 24 km, İzmir merkezden güney yolunu izleyerek yaklaşık 50 km uzaklıkta, ismi Manisa ile özdeşleşmiş, tarih, mitoloji ve flora bakımından çok zengin bir dağdır. Spil Dağı, Gediz Nehri ovasının 60 metrelik seviyesinden başlayarak Karadağ zirvesinde 1517 metre yüksekliğe ulaşır. Dağın çevresinde derin vâdiler ve bunların içinde dere yatakları bulunmaktadır. Dağın bitki örtüsü ormanlıktır. Manisa lâlesi gibi endemik türler de dahil olmak üzere, zengin bir floraya sahiptir. Ünlü yaban atlarının yanı sıra, diğer yaban hayvanı türleri de mevcuttur. Spil Dağı'nda ayrıca birçok mağara da bulunmaktadır.
VESTEL
Vestel, 1984 yılında başlayan faaliyetlerini 1994 yılından beri Zorlu Holding bünyesinde sürdüren bir şirkettir. Vestel‘in üretim tesisleri Manisa şehrinde yer almaktadır. Manisa’da 1,1 milyon metrekare alan üzerine kurulu Vestel City, tek lokasyonda üretim yapan en büyük endüstri komplekslerinden biridir.
MANİSA KEBABI
Yöresel kebap çeşitlerimizden Yöresel mutfaklarımızda Manisa kebabında hangi malzemeler kullanılır? Manisa kebabında hangi etler kullanılır? Türk mutfağı yemek arşivinde en meşhur kebaplardan Manisa kebabının sosu nasıl yapılır? En farklı lezzetlerimizden Manisa kebabı sofraları süslemeye devam ediyor.
Malzeme:
Yumuşak tarafından 2/3 dana eti, 1/3 kuzu eti, tereyağı, sumak, tuz, domates, yeşil biber, kuru soğan, maydanoz. (Soğanla maydanoz ince ince kıyılarak bir miktar sumakla karıştırılır.)
Yapılışı :
Dana ve kuzu eti karışık olarak çift kıyılmak suretiyle kıyma haline getirilir. Tuzlanıp iyice yoğrularak şişlere düzgün ve fazla kalın olmayacak bir şekilde sarılır. Şişlere sarılan kebaplar odun kömürü ateşinde pişirilirken, pideler de ayni ateşte ısıtılarak hafif kızartılır. Domates ve biberler de aynı ateşte hafif közlenir. Kızaran pideler servis tabağına alınarak kare kare kesilir. Pişmiş olan kebaplar da şekilleri bozulmadan düzgün bir şekilde pidelerin üzerine alınır. Kızdırılmış tereyağı gezdirilir, sumak serpilir. Közlenmiş domates ve biberle süslenip, soğan salatası ile birlikte servis yapılır.
8 HAVUZU
Yıllardır Manisa’nın en çok kabul görülen ‘buluşma’ yeri 8 havuzudur. Yeni adıyla 15 Demokrasi Meydanı olan alan birçok vatandaş için özel bir yer tutar.
KIRKAĞAÇ KAVUNU
Türkiye'de kavunun; kalite, lezzet ve nefaset açısından en önemli üretim merkezi İlçemizdir. Kırkağaç Kavunu'nun Kırkağaç-589 ve Kırkağaç-637 adları ile tescil edilmiş 2 farklı çeşidi mevcuttur.
Her iki çeşitte de meyve kabuğu, orta kalınlıkta (0.5-0.7 cm) üzeri pürüzlü, işlemeli ve yeşil zemin ütünde sarımtırak lekelidir. Bu çeşitlerden Kırkağaç-589 çeşidi uzun ve silindir şekilli olup sap kısmı sivri ve çıkıntılı, çiçek burnu ucu yuvarlak olup kış mevsimince depolanabilme özelliğine sahiptir.
Kırkağaç-637 çeşidi ise genelde yuvarlak meyve yapısına sahiptir. İlçemize ait kavunlar dayanıklı olması sebebi ile depolara asılarak kışın da satılmaktadır.
SARDES ANTİK KENTİ (SALİHLİ)
Lidya Devleti’nin başkenti olan Sardes Antik Kenti’nin kalıntıları Salihli İlçesi, Sart Kasabası’ndadır. Sart ve yöresinin 5000 yılı aşkın bir süredir çeşitli yerleşimlere sahne olduğu, Roma ve Bizans dönemlerinde de önemli bir yerleşim merkezi olduğu kazı çalışmalarından anlaşılmaktadır. Tarihte devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Lidya döneminin Sardes Kenti, tarım, hayvancılık, ticaret ve Paktolos (Sart ) Çayı’nda yapılan altın madenciliği sayesinde zengin bir kent olmuştu. M.Ö. 7. yüzyıldan başlayarak M.S. 7. yüzyıl erken Bizans dönemine kadar süren 14 yüzyıl boyunca Sardes gerek ulaşım, gerekse idari ve ticari bakımdan önemli bir kent olma özelliğini korumuştur. İncil’in Vahiy bölümünde, Hıristiyanlığın batıya yayılmasında önemli rol oynayan Batı Anadolu’daki yedi kiliseden biri olarak anılan Sardes, dini açıdan da ayrı bir öneme sahiptir.
MANİSA SULTANİ ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜMÜ
Üreticiler (ürünü birincil üreticiden alarak, işleme ve paketleme ile iç ve dış pazara hazır hale getiren işletmeler) kuru pazarlama ve sofralık pazarlamada; paket veya kutuların üzerine kendi markalarını yazacaklar ve aynı zamanda paket üzerinde “Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü” ibaresinin yer aldığı logoyu kullanılacaklardır.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Tanımı: Salkımları orta irilikte ve normal sıklıkta, taneleri eliptik-yuvarlak şekilli, yeşil-sarı renkli, ince kabuklu, ağustos ayında olgunlaşıp ağustos ortası ve eylül başı aralığında hasat edilen, sofralık, kurutmalık ve şıralık özelliklerin hepsini iyi derecede gösteren, verim ve yapısal gelişim bakımından iyi standart bir üzüm çeşididir.
İsminin kökeni: Manisa’da üretilen çekirdeksiz üzümün en önemli ayırt edici özelliği Osmanlı Devletinde padişahlık yapmış Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman gibi önemli isimlerin de içinde yer aldığı şehzadelerin yetiştiği Manisa’da tadı, aroması ve yapısıyla “sultanlara layık” olarak değerlendirilmesiyle Sultani ismini almış olmasıdır.
Menşei özelliği: Manisa İlinin iklim ve toprak özellikleri ile beşerî unsurlarının ürün üzerindeki olumlu etkileri, üründe ayırt edici özelliklerin oluşmasına temel etkendir. Bu sebeple ürünün tüm işlem adımlarının Manisa ilinde yapılması zorunludur.
PİDELİ PAÇA
Manisa'nın Kırkağaç ilçesinin 4 asırlık lezzeti 'Pideli ayak paça' yemeği, büyük ilgi görüyor. Bu yemeği ilk kez tadanlar, müdavimi oluyor.
Malzemeler:
Paça eti ve suyu
• Pide (çakal pidesi denilen uzun ince pideler veya tereyağında kızartılmış ekmek)
• Üstüne sos için sirke
• Sarımsak tereyağı
• Toz kırmızı biber
• Paça; genellikle koyun keçi dana gibi hayvanların ayaklarından yapılır. Güzelce temizlenmiş ayaklar uzun bir sürede iyice haşlanır. Tuzu, etin sertleşmemesi için sonradan ilave edilir. Piştikten sonra etler kemiklerden silkelenir. Kalan suyu ince süzgüden süzülerek ayrılır, kullanım için bekletilir. (Kelle etleri veya kuzu eti de kullanıldığı veya bir ikisinin karıştırıldığı da görülmektedir.)
• Servis yapılacağı sırada ısıtılmış tabaklara kare şeklinde doğranmış pideler yerleştirilir. Paça etleri veya diğer kullanıma hazırlanmış etler döşenir. İsteğe göre haşlanmış nohut eklenir. Üzerine paça suyu bolca dökülür. Sarımsaklı sirkeli sos ile kızdırılmış tereyağı eklenir. Üzerine Kırmızı toz biber ve maydanoz serpilerek servis edilir.
• (Eski tariflerde kızdırılmış tereyağı içine biraz tarçın atıldığı görülmektedir. Ayrıca Tereyağına biraz salça koyulup hazırlanması da isteğe bağlı uygulamadır.)