İldeki diğer metalik maden cevherleşmeleri bakır-kurşun-çinko, civa, manganez ve uranyumdur. Bakır-kurşun-çinko ile ilgili yapılan çalışmalar sonucunda Selendi-Rahmanlar Köyü’nde 749 bin 400 ton mümkün rezerv saptanmıştır. Geçmiş yıllarda yataktan 2000 ton üretim yapılmıştır. Civa oluşumları ise Alaşehir ilçesinde yer almakta olup, Kozluca sahasında 796 bin 478 ton mümkün rezerv tespit edilmiştir. Yatak geçmiş yıllarda işletilmiştir.

Manisa’da ve çevresinde tektonik faaliyetler üst seviyede yaşanıyor. Buna bağlı olarak da horst ve grabenler oluşmuştur. Bölgede tarih boyunca değişik ölçekli çok sayıda deprem olmuştur (Gediz, Kula depremleri gibi). Bu depremselliğe yol açan yapılardan birisi olan Gediz grabeni, Manisa il sınırları içerisindedir.

Böylesine bir jeolojiye sahip olan bölgede, önemli maden yatakları bulunuyor. Ege Bölgesi Madenciler Derneği’nin sitesinden alınan verilere göre Manisa’da metalik madenler konusunda çok sayıda çalışma yapıldı.

Turgutlu-Çaldağı bölgesinde önemli bir nikel madeni yatağı bulunmaktadır. Yatakta 50 milyon ton tahmini rezerv vardır. Yatağın metal nikel içeriği ise 685 bin tondur. Çaldağ Lateritik Nikel yatağında, 2001 yılında özel bir şirket tarafından işletilmeye başlanmış ve 10-15 bin ton kadar ham cevher üretildi. Ancak 2002 yılında üretime ara verildi.

Ayrıca Salihli ilçesindeki Sart altın yatağı ve Bozdağ potansiyel altın sahası da Manisa’daki önemli baz metal cevherleşmeleridir. Sart altın yatağında 20 milyon metreküp altın rezervi (metal altın içeriği 1.9 tondur) tespit edilmiştir.

İldeki diğer metalik maden cevherleşmeleri bakır-kurşun-çinko, civa, manganez ve uranyumdur. Bakır-kurşun-çinko ile ilgili yapılan çalışmalar sonucunda Selendi-Rahmanlar Köyü’nde 749 bin 400 ton mümkün rezerv saptanmıştır. Geçmiş yıllarda yataktan 2000 ton üretim yapılmıştır. Civa oluşumları ise Alaşehir ilçesinde yer almakta olup, Kozluca sahasında 796 bin 478 ton mümkün rezerv tespit edilmiştir. Yatak geçmiş yıllarda işletilmiştir.

Muradiye ve Kula ilçelerinde de manganez zuhurları yer almaktadır. Bunlardan sadece Kula ilçesindeki zuhurda 180 ton rezerv belirlenmiştir.

Köprübaşı ilçesinde çok sayıda uranyum zuhurları gözlenmektedir. Bunlardan sadece Kasar zuhurunda rezerve yönelik çalışma yapılmış ve 2 bin 850 ton rezerv tespit edilmiştir.

Manisa, endüstriyel ham madde kaynakları konusunda da çok zengin durumdadır. Bölgede çok sayıda çalışma yapılmış ve bunların sonucunda başta mermer, zeolit ve feldispat olmak üzere, kaolen, kum-çakıl, tuğla-kiremit, titanyum, çimento hammaddeleri, disten, zımparataşı, fosfat, pirofillit ve kükürt oluşumları ortaya çıkarılmıştır. Bölge mermer açısından önemli potansiyele sahiptir.

Demirci ilçesinde sarı-açık yeşil ve yer yer koyu kahve renkli ve tamamen aragonit kristallerinden oluşmuş Demirci Oniks mermeri Akhisar’da da Ege Kahve olarak tanımlanan koyu kahve- kırmızı renkli mermer oluşumları mevcuttur. Demirci ilçesindeki K-feldispat sahalarında seramik sanayinde sır ve massede kullanılabilir kalitede 1 milyon 315 bin 837 ton muhtemel rezerv tespit edilmiştir. Ayrıca orta-düşük kaliteli, 1 milyon 765 bin 740 ton muhtemel feldispat rezervi de vardır. Yatakların büyük bir kısmı halen işletilmekte olup bölge, ülkemizin önemli feldispat potansiyel alanlarından birisidir.

İlçedeki bir diğer önemli endüstriyel hammadde oluşumu, geçmişte işletilen disten yataklarıdır. Bunlardan en önemlisi 5 milyon 627 bin 750 ton görünür rezerve sahip Üşümüş sahasıdır. Demirci ilçesi aynı zamanda fosfat, kükürt ve zeolit cevherleşmelerine de ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan fosfat oluşumlarına Ragıllar, Kaletepe mevkiinde rastlanmaktadır.

İlçede İrişler sahasındaki kükürt oluşumları zuhur niteliğindedir ve rezerve yönelik çalışma yapılmamıştır. Zeolit minerali olarak % 50 ile %70 arasında klinoptilolit içeren Akdere zeolit sahasında 225 bin ton görünür rezerv vardır. Zeolit oluşumlarına ayrıca Gördes ilçesinde de rastlanmaktadır. İlçedeki zeolit sahalarındaki yatakların toplam rezervi yaklaşık 370 milyon tondur. Gördes zeolit yatakları ülkemizin ekonomik olarak işletilen ve özellikle hayvan altlığı olarak tüketilen tek yatağıdır.

Manisa titanyum potansiyeli açısından ülkemizin en önemli bölgesidir. Manisa-Gördes- Kuyumezardere’de 1 milyon 272 bin ton, Benlieli Ovası’nda 45 milyon ton, Demirci Çayı’nda 1 milyon 700 bin ton, Gördes Çayı’nda 6 milyon 800 bin ton, Salihli ve Turgutlu ovalarında 30 milyon ton potansiyel plaser tipi titanyum zenginleşmeleri vardır.

Tuğla-kiremit hammaddesi aramalarına yönelik çalışmalarda Turgutlu ilçesindeki sahalarda orta-iyi kalitede 242 milyon 862 bin ton kil rezervi saptanmıştır. Ülkemizin kaliteli linyit yataklarına sahip olan ilde linyit sahaları ağırlıklı olarak Soma ilçesinde yer almaktadır. İlçedeki bazı linyit işletmeleri ile termik santraller hem ilçenin hem de Manisa ilinin her geçen gün büyümesine ve gelişmesine katkı sağlamakta ve önemli bir istihdam kaynağı yaratmaktadır. Bunun dışında Gördes ilçesinde de bilinen linyit oluşumları bulunmaktadır.

Manisa ili jeotermal enerji kaynakları bakımından da büyük potansiyellere sahip olup, ülkemizde önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle il dahilinde çok sayıda jeotermal enerji hammaddelerine yönelik sondajlı çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Başlıca Turgutlu, Salihli, Alaşehir, Köprübaşı, Kula, Demirci, Soma ve Sarıgöl ilçelerinde olmak üzere çok sayıda sıcak su kaynağı bulunan ildeki kaynaklar şehir ısıtmacılığı, kaplıca, kaplıca tesisi ve sera ısıtılması amacıyla kullanılmaya elverişlidir. Salihli ilçesindeki Kurşunlu sıcak su kaynaklarından ilçenin ısıtılmasında yararlanılmaktadır.