Manisa’nın tarihi M.Ö. 3000 yılına dayanmaktadır. Bu tarihten günümüze kadar, Manisa ili farklı kültürel özeliklere sahip çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerden Manisa iline kalan miras unsurları içerisinde yöresel yemekler önemli yer tutmaktadır ve bu unsurlar yöre mutfağının çeşitlenmesini sağlamaktadır. Manisa’nın ön plana çıkan önemli yöresel yemeklerinden bazıları şunlardır: Manisa Kebabı, Salihli Odun Köfte, Akhisar Köfte, Alaşehir Kapama, Yaprak Sarması, Ekmek Dolması, Şevketi Bostan, Börülce Tarator, Kula Güveci, Kula Şekerli Pide, Sura, Sinkonta ve Höşmerim’dir.
Coğrafi işaretleme sayesinde, toplumların kültürel mirası olan soyut ürünler korunduğu için özgünlüğü bozulmamakta ve turistler yerel ürünlere daha kolay ulaşabilmektedir. Coğrafi işaretlere sahip ürünler, bölgelerin ismini de belirtiğinden, bölgelerin tanıtılmasına da katkı sağlamakta ve bölgelere turist çekilmesinde etkin rol oynamaktadır.
Manisa’nın coğrafi işaretli yemekleri
Manisa'nın, coğrafi işaret ile tescillenmiş 6 tane yöresel yemek ve ürünü bulunmaktadır. Türk Patent Enstitüsü 2018 verilerine göre Manisa'nın, coğrafi işaret ile tescillenmiş yöresel yemekleri; Akhisar köfte, Salihli odun köfte, Akhisar uslu zeytin, Akhisar domat zeytin, Salihli kirazı ve Kırkağaç kavunudur.
Trend Haberler
Manisa Seyahat’e rakip geliyor... Büyükşehir’in projesi hayata geçer mi?
Manisa’da bir kişi kendini asarak yaşamına son verdi
Çobanın koyunlarıyla birlikte yaşadığı Spil Dağı mağarası!
Muazzez İlmiye Çığ 110 yaşında hayatını kaybetti
Listenin başında 2 şehir var… Biri Manisa
Manisalılar şarjları doldurun! Birçok ilçede etkili olacak